A csúcsról is van hová továbblépni!

Tizennyolc éves fennállásának legjobb szezonját zárta a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia. Dr. Szekeres Csaba elnökkel arról beszélgettünk, ezek után milyen új célokat tűzhetnek ki maguk elé a sportvezetők, a szakemberek és a játékosok. A válasz egyszerre meglepő és kézenfekvő: még magasabbra kell törni

 

– Nemcsak az akadémia, a soproni férfi kosárlabda legjobb szezonját zártuk, legalábbis amire én vissza tudok emlékezni. A Soproni Kosárlabda Club a Magyar Kupa ezüstjét hozta haza, a kizárólag sportiskolásokból álló SKC U20-as csapata szintén ezüstérmes lett a bajnokságban. Akadémiánk U18-as csapata bajnoki címet szerzett, ráadásul hazai közönség előtt, Sopronban. A zsúfolt lelátókon rendkívül jó érzés volt viszontlátni azt a sok-sok arcot, akik kötődnek a sportiskolához. Ebben a korosztályban tavaly is bajnokok lettünk, úgyhogy az idei arany még értékesebb; megvédtük a bajnoki címünket! De folytatom a sort: U16-os csapatunk ezüstérmes lett a pécsi országos kadet döntőn, az ugyancsak sportiskolásokból álló SMAFC csapata hatalmasat lépve előre korábbi szerepléséhez képest a negyedik helyen zárt az NB I. B zöld csoportjában. Tehát összegezve azt tudjuk mondani a soproni férfi kosárlabda-utánpótlás 2022/23-as szezonjáról, hogy az U16-tól az U20-ig minden csapatunk bajnoki aranyéremért játszhatott, s ez az egész országban csak nekünk sikerült

 

 

– Ilyen év után mit érez a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia elnöke és egyik alapítója?

– Rettentő büszke vagyok! Hatalmas elégedettséggel tölt el, hogy a nálunk jobb anyagi és infrastrukturális körülmények között dolgozó nemzeti akadémiákkal is felvettük a versenyt. De nem is ez a legfontosabb… A bajnoki érmek jó visszajelzések ugyan, de ennél lényegesebb, hogy hány játékost tudtunk adni a korosztályos magyar válogatottaknak. Az U19-es világbajnokságon szereplők között ott volt két sportiskolás, sőt három, ha a saját nevelésű Csendes Péter és Csátaljay Péter mellett említjük Meszlényi Róbertet, aki 15 éves koráig nálunk játszott, most pedig visszatér Pécsről Sopronba. Ráadásul Csendes Peti és Meszlényi Robi az U20-as válogatottal a világbajnokság után azonnal elindult a szkopjei korosztályos Európa Bajnokságra, ahol szintén komoly szerepet szán nekik Stojan Ivković szövetségi kapitány. Az U18-as válogatott keretébe három, az U16-osok közé öt soproni sportiskolást válogattak be. Igyekszünk tehát a saját klubsikereink mellett segíteni a magyar kosárlabda válogatottak munkáját is.

 

 

– A klubsiker egyértelmű, az országos már kevésbé, hiszen a Debrecenben rendezett U19-es világbajnokságon utolsó helyen végzett a magyar válogatott. Nemzetközi összevetésben tehát a sor végén vagyunk…

– Tegyük hozzá, hogy Debrecenben nem csak a kontinens, hanem a világ legjobb korosztályos csapatai szerepeltek és egy kis szerencsével akár a legjobb nyolc közé is kerülhetett volna a magyar válogatott. Ha így történt volna, akkor is ugyanaz lenne a véleményem: nagyon messze vagyunk a világelittől. A világbajnoki szereplésből mindnyájunknak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket! Személyesen is ott voltam az első két mérkőzésen Debrecenben, utána pedig az interneten követtem a közvetítéseket. Egyértelművé vált, hogy a nemzetközi elit messze előttünk jár.. Ebből az is következik, hogy rengeteg tennivalónk van! Ez a szereplés minden akadémiai vezetőt ösztönözzön arra, hogy feltűrje az inge újját és gyűrközzön neki a munkának. Nemzetközileg is versenyképes játékosokat kell nevelnünk!

– Ez egy nagy feladat lesz.

– Az. De aki most hátradől és megelégszik azzal, hogy magyar bajnok – most elsősorban magunkról beszélek -, az nem teszi jól a dolgát. Ennél magasabbra kell törni. A világbajnokságon látottak alapján mindenkinek végig kell gondolnia, aki a kosárlabda sportágban dolgozik, a saját szerepét.

 

 

– A Soproni Sportiskola megteszi?

– Természetesen. A teljes képzési rendszerünket újrahangoljuk. Nem szégyen másoktól tanulni, mi megtesszük! Példának tudom mondani a három millió lakosú Szlovéniát, ahol képesek világsztár kosarasokat nevelni. Mit csinálnak másképp? Meg kell néznünk! Végig kell gondolnunk azt is, megtettünk-e mindent például az U19-es magyar válogatottban játszó Csendes és Csátaljay nevelése során. Tudtunk volna még jobb játékosokat nevelni? Mit kell még hozzáadnunk a programunkhoz? Vagy például a soproni felnőtt csapat tehetett volna-e többet a fiatal játékosokért azzal, hogy több játékpercet biztosít számukra a felnőttek között? Sok még a kérdés, de azon vagyunk, hogy mielőbb megtaláljuk, és alkalmazni is tudjuk a válaszokat. Véleményem szerint ezt kell tennie a többi akadémiának is, mert csak a vak nem látja a világbajnokságon nyilvánvalóvá vált problémát…

– Ön ezzel azt mondja, hogy a kosárlabda-utánpótlás szakmai munkájában reformra van szükség.

– Igen, azt. Nem forradalomra, hanem reformra! Ha előre akarunk lépni, nem a bajnoki címekre kell fókuszálni, nem az érmeinket kell számon tartani. Messzebbre kell néznünk. Ez persze nem lesz könnyű és nem is fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de el kell kezdeni! Ebben a folyamatban mindenkinek lesz tennivalója az MKOSZ-től a klubokon át, az edzőkig, vezetőkig.

 

 

– A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia ezekkel a tapasztalokkal, hogy vág majd neki a következő szezonnak?

– Hatalmas célokkal. Egyrészt, miután úgy érzem, itthon a csúcsra értünk, az U16, az U18 és az U20-as korosztály tekintetében, szeretnénk is a közelében maradni. Akár elégedetten hátra is dőlhetnénk, de nem tesszük. A világbajnokságon látottak rávilágítottak: van hová továbblépni. Ennek a fejlődésnek az érdekében szerveztük át a működésünket. Tavaly kizárólag soproni és Sopron környéki fiatalokkal értük el az eredményeinket, idén szeretnénk szélesebbre tárni a kaput. Sikerült megegyeznünk Carlos Vallejo edzővel, aki negyedik szezonját fogja nálunk kezdeni. Czukor Bence lesz mellette a másodedző az U18-as csapatnál. Bence fiatal szakember, nálunk kosarazott és a legmagasabb szintű edzői képesítéssel rendelkezik. Ő veszi át Misa Popadictól és Pongrácz Leventétől a stafétát, s lesz az U16-osok vezetőedzője is, Carlos Vallejo mentorálásával. Csátaljay Gábor pedig, aki eddig Carlos Vallejo mellett is dolgozott és az u13-as csapat vezetőedzője volt, most az U13-astól az U18-as korosztályig Horváth József szakmai igazgató munkáját segíti. Rendkívül tapasztalt szakember, régóta dolgozik velünk, a hozzáértése pedig most mindnyájunknak hasznára lesz. Csátaljay Barna az U14-es csapatot vezeti a szezonban, ő szintén nálunk játszott, most pedig a Testnevelési Egyetemen szakedzői képzésre jár. Nyilván számíthat édesapja segítségére is. Bali Ádám viszi tovább az U13-as korosztályt, akikkel továbbra is két éves periódusban dolgozunk. Ugyanez a szisztéma az U11-U12-es fiúknál, akiknek Galavics Edina lesz az edzője. Ő szintén tapasztalt szakember, korábban lányokkal is dolgozott, nálunk pedig évek óta segíti a szervezői munkát. Az alsó korosztályok programjában koordinátori feladatai is lesznek.

– De mi a konkrét cél? Újabb arany, még több arany?

– Igyekszünk messzebbre nézni a magyar bajnokságnál. Egyetemes érdeke a sportágnak, hogy minél közelebb kerüljünk a világelithez. A játékosaink, márpedig vannak kiemelkedő tehetségeink, most nem, vagy csak alig jutnak a nemzetközi piac érdeklődésének középpontjába. Mi elkezdjük a magunk építkezését azt a célt tartva szem előtt, hogy nem elég bajnokságot nyerni, ki kell juttatni a magyar fiatalokat a nemzetközi porondra!

 

2023 Legjobbjai