Sportiskolások a válogatottban (U16)

2018. február 1–4. között rendezték meg Székesfehérváron a hagyományos U16-os Szent István Kupát, ahol olyan külföldi csapatok kerültek meghívásra, mint a Real Madrid, FC Barcelona vagy a Bayern München.
A torna résztvevője volt az U16-os magyar válogatott is, ahol két játékosunk Csátaljay Barna és Simon Balázs is címeres mézben léphettek pályára.

Magyarország U16 – Anadolu Efes (török) 79:81

(16:18, 22:18, 24:18, 27:17)
2018. február 1., csütörtök – Székesfehérvár
Részletek >>>

Bb1.hu:

„Frey Hunor kosarával indult a hatodik alkalommal megrendezett Szent István Kupa Székesfehérváron, a magyar U16-os válogatott az Anadolu Efessel mérkőzött. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, egyik csapat sem tudott komolyabb előnyre szert tenni – bár Bayraktar kosara után 6:12-t mutatott az eredményjelző, Kenéz triplájával 14 egységnél már utol is érte ellenfelét a magyar együttes. A második negyed rajtját az Anadolu kapta el jobban, zsinórban 7 pontot rámoltak be a hazai kosárba Günes-ék, így 16:25-re elléptek ellenfelüktől – erre megrázták magukat honfitársaink is, ők is futottak egy 7:0-t. Innen nagyjából felváltva potyogtak a kosarak, minimális, 2 pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre a magyar U16-os csapat (38:36). A fordulás után is maradt az adok-kapok, 42:47-es Efes előny után 54:49-es hazai fór következett – hullámzott a játék. A negyed végét megnyomták Kenézék, Horváth Hunor 5 pontjával 62:54-es előnnyel várhatták a záró etapot. Nem hagyták magukat a törökök, 62:61-ig zárkóztak pár perc leforgása alatt – izgalmas végjátékra volt kilátás mindjárt a nyitómeccsen. 69:69-nél még egál volt, innen azonban egy 10:4-es sorozattal 79:73-ra léptek el a magyarok – egy perc volt mindössze hátra ekkor. Yücetas trojkájával 79:76-ra zárkózott az Anadolu, majd Sövegjártó lépéshibáját követően Bayraktar is bevágott egy távolit – 17 másodperccel a vége előtt egyenlítettek a törökök. Labdája volt tehát a hazaiaknak a mérkőzés megnyerésére, Kenéz azonban elesett a festékben, az Efes pedig ziccerrel fejezte be a gyorsindítást 0.1 másodperccel a lefújás előtt. Balszerencsés módon indult tehát a torna az U16-os fiúk szempontjából, komoly győzelmi esélyt szalasztottak el, de a 24 pontos Kenéz vezetésével derekasan küzdöttek.”

Bayern München (német) – Magyarország U16 79:58

(22:17, 19:16, 17:7, 21:18)
2018. február 2., péntek – Székesfehérvár
Részletek >>>

Bb1.hu: 

„A fehérvári utánpótlás kosártorna második napján is játszottak szoros, izgalmas, de nagyon sima meccseket is. Az Alba Fehérvár ismét helytállt, ezúttal a másik Alba, a berlini ellen. Az este meglepetése, hogy a Barcelona két ponttal kikapott a belgrádiaktól. Az Alba-Alba meccsen a fehérvári csapatból és az egész mezőnyből kiemelkedett Sodiq Seyi, aki 23 pontot és 20 lepattanót szerzett és 45-ös teljesítményindexe is mutatta, milyen extrát játszott. De a Fehérvár így is alulmaradt, pedig a szünetben még vezetett a németek ellen. A magyar válogatott ellenben esélytelen volt a Bayern München fiataljaival szemben, a végén húsz pont fölé nőtt a különbség.
A péntek esti programban is volt sima és szoros meccs. Utóbbit a Barcelona vívta a szerb Mega Bemax ellen, és a belgrádiak igazolták, miért adtak már több játékost is az NBA-nek. Nagy csatában kettővel nyertek, amivel a csoportelsőség felé is nagy lépést tettek. A madridiak a második meccsüket is hatalmas fölénnyel nyerték, ezúttal a török Efes ellen.”

Magyarország U16 – Real Madrid (spanyol) 58:87

(12:30, 15:17, 11:16, 20:24)
2018. február 3., szombat – Székesfehérvár
Részletek >>>

Bb1.hu:

„Szombaton befejeződtek a csoportmeccsek, a vasárnapi helyosztók előtt eldőlt, melyik csapat milyen helyezésért játszhat. Nem meglepő, hogy a Real Madrid ismét döntőzhet, ellenfele a tornán először résztvevő belgrádi csapat lesz. A két magyar együttes még nem nyert meccset, egymással játszanak a 7. helyért.
A szombati program legelső meccsének volt a legnagyobb tétje, mert a szerb Mega Bemax és az Alba Berlin csatájában a csoportelsőség dőlhetett el. Egy német győzelem körbeverést eredményezett volna a Barcelona, Alba, Mega hármas között, de végül ez elmaradt. Bár szünetbeli nagy előnyéből jócskán adott le a szerb akadémiai csapat, a végén nyert, és ezzel három győzelemmel megnyerte a csoportot. Vagyis a tornán első ízben résztvevő belgrádiak az első helyért játszhatnak vasárnap 16:45-től. Ezt követően a Bayern München játszott nagy meccset a török Anadolu Efesszel. Az első és utolsó negyedet is a törökök nyerték, csakhogy a két középsőben, főleg a másodikban megalapozta győzelmét a Bayern – igaz, végül csak két ponttal volt jobb. Így második lett csoportjában, és bronzmeccset játszik vasárnap. Az Alba Fehérvár fiataljai számára alighanem a torna fénypontja volt, hogy a Barcelona ellen léphettek pályára. Nem járt megilletődöttséggel részükről a nagy nevű ellenféllel szemben vívott párharc, a negyedik negyedet meg is nyerték, igaz, addigra a meccs eldőlt. De ezúttal sem ütötték ki a fehérváriakat, akik három vereséggel zártak. A Barca számára vélhetően csalódás, hogy mint tavaly, idén sem került döntőbe. Vagyis nem találkozhat (itt és most) a Real Madriddal, amely harmadik mérkőzését is nagy fölénnyel nyerte, bár csak az első negyedben volt számszerűen nagy különbség a magyar korosztályos válogatottal szemben. A királyi gárda természetesen idén is a legnagyobb favorit, vasárnap megvédheti címét a Szent István Kupán.”

Alba Fehérvár – Magyarország U16 89:64

(25:13, 20:19, 18:20, 26:12)
2018. február 4., vasárnap – Székesfehérvár
Részletek >>>

Bb1.hu:

„A csoportmérkőzések során eldőlt, hogy a két magyar csapat, az U16-os válogatott és az Alba Fehérvár egymással mérkőzik a torna 7. helyéért – ezen a meccsen végül magabiztosan, 25 ponttal győztek a házigazda fehérváriak. A remek formában pattogtató Sodiq (14 pont, 9 lepattanó) mellé ezúttal fellépett Kass Balázs is, aki 21 pontját 9/11-es mezőnymutatóval szerezte. Rajtuk kívül még hárman (Kovács, Somlai-Kiss és Csaba) értek el kétszámjegyű pontmennyiséget, míg a »vendég« U16-osok közül ezúttal Neuwirth Bence (17 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) csipkedte leginkább magát. Gyakorlatilag végig kézben tartotta a mérkőzés alakulását az Alba, igazán ellépni viszont csak a záró játékrészben tudtak ellenfelüktől – ők zárták tehát a hetedik helyen a Szent István Kupát.
5. helyért:
Anadolu Efes – Alba Berlin 73:71 (20:13, 15:24, 24:15, 14:19)
3. helyért:
FC Barcelona – Bayern München 68:70 (18:14, 20:14, 9:19, 21:23)
DÖNTŐ:
Real Madrid – Mega Bemax 82:63 (20:16, 18:17, 18:13, 26:17)

Két játékosunk jó teljesítménnyel és sok tapasztalattal érkezett haza a tornáról, mely előtt mér pár napos összetartáson is részt vehettek.
Mindenképp kiemelendő, hogy a Real Madrid elleni mérkőzésen a magyar válogatott legjobb dobója Csátaljay Barna lett!
Gratulálunk a Fiúknak és reméljük sokszor ölthetik még magukra a magyar válogatott címeres mezét.

Tovább a galériához >>>