Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia: az óvodától az NB I A és B csoportjáig

 

 

Egyedülálló a soproni modell

 

A szakemberek  nagyon jól tudják, hogy az utánpótlásból felkerülni a profik világába hatalmas ugrás a játékosoknak, nem is csak technikailag, inkább  fizikailag. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia az egyetemi csapattal kötött szerződéssel feloldotta a megnövekedett elvárásokban rejlő nehézségeket: tehetséges játékosainak B csoportos lehetőséget is kínál. 

 

– Az utánpótlással foglalkozó akadémiáktól alapvető elvárás, hogy a felnőtt csapatok számára nevelje ki az utánpótlást. A legtöbb, akadémiával rendelkező városban meg is van a lehetőség arra, hogy a legkiválóbb fiatalok felkerüljenek a profik közé. Az viszont valószínűleg egyedülálló, hogy Sopronban az akadémisták az NB I A csoportos Sopron KC-ben és a B csoportos egyetemi csapatban, a SMAFC-ban is lehetőségekhez juthatnak. Hiszen mindkét csapat utánpótlását a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia adja – foglalja össze a lényeget Horváth József, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.

 

 

A soproni akadémiának jelenleg is két játékosa lép rendszeresen pályára  a Sopron KC-val, és a keretben már több volt sportiskolás is van. 

A 2005-ben alakult Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia rengeteget dolgozott azért, hogy mindez így legyen. Egyesületként kezdték, a tíz alapító akkor a soproni férfi utánpótlás színvonalának javítását tűzte ki céljául. Az évek során azután szívós építkezéssel haladtak előre és az eredmények is igazolták: jó úton járnak.  Ezt ismerte el az MKOSZ is, amikor 2018-ban Nemzeti Akkreditált Kosárlabda  Akadémiai rangra emelte az egyesületet. Minden korosztályban vannak már évek óta csapataik, összesen mintegy ötszáz játékos tartozik az SSKA családjához. A legkisebbekkel is foglalkoznak, az ovikosár persze még a labda megszerettetéséről szól.

 

 

– Mi egészen  tizennégy éves korig azt tartjuk fontosnak, hogy a  gyerekek egyénileg fejlődjenek és az alapokat megtanulják. Ezért bontjuk külön a 13 és 14 éveseket is. Náluk még nem az eredmény számít, számunkra az a fontos, hogy jól érezzék magukat a pályán és a sportiskolában.   A 16, 18 évesek és az U20-as korosztálynál viszont már fontosak az eredmények.  És vannak  is: az utóbbi években mindig döntőbe jutottak a csapataink – mondja Horváth József. Joggal büszke: az előző bajnoki szezonban az U14 és U20 korosztály bronzérme mellett az U16-os korosztály negyedik helyet, az U18-as korosztály ötödik helyezést ért el. 

– Az U18-as játékosok már az NB I B csoportos SMAFC-ban is megmérettetnek, s ez egy nagyon jó lépcsőfok ahhoz, hogy az egyetemi csapatból aztán megerősödve, a felnőtt bajnokság tapasztalataival felvértezve, rutint szerezve  lépjenek  tovább az A csoportos Sopron KC-hoz. Ez egyébként fordítva is működik: az SKC keretéből a fiatal, kevesebbet szereplő kosarasok lehetőséget kapnak a SMAFC-ban, így folyamatos a terhelés, a tanulás és a fejlődés – magyarázza az egyedülálló modell pozitívumait Horváth József. 

 

 

Az idei szezonban élesben megy már a sportiskolások “bevetése”, az időnként játékoshiánnyal küszködő Sopron KC erősen támaszkodik is az akadémiára. Csendes Péter és Csátaljay Péter tizenhét évesen kaptak több mérkőzésen is lehetőséget az A csoportos felnőtt csapatban és kitűnően helyt álltak éles helyzetekben is. 

– A két tehetséges növendékünk miatt egyik szemünk sír, a másik nevet, de azért inkább az utóbbi – mondja mosolyával megerősítve szavait a szakmai vezető. 

– Hiányoznak a SMAFC-ból, de ott vannak az A csoportos Sopron KC-ban.  Ez az akadémia sikere, és nagyon drukkolunk a fiúknak a továbbiakhoz is!

Horváth József a SMAFC-nak is nagy jövőt remél, véleménye szerint bár az egyetemi együttes  nem áll a tabella elején, jó úton halad. “Fiatal és lelkes játékosok alkotják a csapatot, biztos vagyok benne, hogy egyre jobbak lesznek” – zárta Horváth József.