Schöll szülők: Ricsi választott, mi támogatjuk

Minden szülőnek öröm, ha gyermeke megtalálja azt a tevékenységet, amiben jól érzi magát, amiben sikerei vannak, s ami pozitívan befolyásolja egész életét. Schöll Richárd szülei is boldogok, amiért Ricsi a kosárlabda által nemcsak jó játékos, hanem tudatos, felelős fiatallá is vált.

A Sopron Sportiskola U18-as játékosával, a felnőtt csapattal edző Schöll Richárd szüleivel beszélgettünk arról, mit jelent a családnak az, ha egyik tagja elkötelezett sportoló.

– Ricsi harmadikos volt a Fenyő téri iskolában, amikor kosarazni kezdett. Rövid idő alatt kiderült, hogy nemcsak sportot, barátokat is talált. Nagyon megszerette az edzéseket, a csapatot, a szakembereket, s szép lassan mindent ennek rendelt alá. De amivel talán még bennünket, a szüleit is meglepte az az, hogy közben rendkívül tudatossá vált. Okosan beosztja az idejét, nem kell semmiért nógatni, nem kell semmit ráerőltetni. Azt kértük tőle még az elején, hogy a tanulás rovására ne menjen a kosárlabda, s ehhez ő azóta is tartja magát. Tulajdonképpen minden a kosárért történik, minden más feladatát is azért látja el jól, hogy arra maradjon ideje és energiája – mondják a szülők, Schöll Tibor és Schöllné Sebestyén Éva.

– Mindehhez feltételezem a családnak is segítséget kell nyújtania…

– Persze, de ez a dolgunk. Támogatjuk és segítjük, amiben kell. Leginkább az utazásban, hogy azzal ne menjen el feleslegesen az ideje. Kópházán lakunk, tehát iskola után, edzés előtt és után, amikor csak tudjuk, autóval hozzuk-visszük, így gyorsabb. De mi is dolgozunk, nem állhatunk mindig a rendelkezésére. Tudja, hogy számíthat ránk, de nem él vissza ezzel. És igen, amikor kitalálták, hogy Amerikába mennek kosaras táborba, mi finanszíroztuk…

– Tehát a mérleg egyik oldalán a család részéről is idő és energia van a serpenyőben, de mi van a másikban?

– Mi egy fegyelmezett, sikeres és boldog gyereket kapunk cserébe. Minden szülő erre vágyik, nem? Nekünk is öröm, amikor látjuk, mennyire kiteljesedik az élete, milyen sikerei vannak és, hogy jól érzi magát. Sohasem erőltettük. Ki kell mondanunk, hogy Ricsi egyedül a saját kitartásának köszönheti azt, amit elért. Mi csak a biztos háttért adtuk hozzá. Örülünk a sikereinek, és büszkék vagyunk rá.

– És azt sem bánják, hogy a fiúk a jövőjét is a kosárlabdapályán képzeli el?

– Látjuk, hogy milyen elkötelezett, és azt is, hogy a sport mennyi pluszt adott neki és jó irányba vitte. Miért bánnánk? Ricsit ez érdekli, ez okoz neki örömet, hát akkor tegye ezt. Most tizenegyedikes a Berzsenyiben, majd csak jövőre fog érettségizni, van egy kis ideje még. De három évre aláírta a szerződését, erre is figyelemmel kell lennie. Tudjuk, hogy kosaras akar lenni, ez fogja meghatározni a későbbi tanulmányait és várhatóan az egész jövőjét is. Nem bánjuk, nekünk az a fontos, hogy ő boldog legyen.

– Ricsi tudatossága és elkötelezettsége vissza-visszatérő motívuma ennek a beszélgetésnek, ahogy az is látszik, családja teljes mértékben támogatja. Mi kellett még ehhez a szépen ívelőtörténethez?

– Természetesen a sportiskola. Ricsi sem tartanak itt, ha a megfelelő szakemberek nem egyengették volna az útját. A legtöbb edzőjét nagyon szerette, Meszlényi Róbertet a többi fiúval együtt egyenesen imádták. Pedig szigorú volt. De azt vesszük észre, hogy igénylik is a fejlődést, a terhelést. Kifejezetten örülnek, ha izomlázuk van… Szóval a sportiskolában minden feltétel adott ahhoz, hogy a játékosok fejlődhessenek, s Ricsi sem lehet elég hálás ezért.

– Most viszont kénytelen Ricsi is pihenni, a járványveszély miatt nincs edzés, nincs mérkőzés. Hogy bírja?

– Hiányzik neki, nagyon. De mint mondtuk, fegyelmezett fiatalember, most sincs üresjáratban. Vasárnap reggel is arra ébredtünk, hogy pattog a labda az udvaron.


A sportiskola is megtesz mindent a biztonságért

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy döntött, befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020- as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A Schöll szülőket arról is megkérdeztük, ebben a rendkívüli helyzetben véleményük szerint jól döntött-e a sportiskola vezetése, amikor már március 13-án felfüggesztettek minden edzést. Ricsi szülei tömör, de sokat mondó választ adtak: igen, ezt kellett tenni, jól kezelték a mindenki számára új és nehéz helyzetet.

Nagy Márta