Rendkívüli helyzetben is a játékosaira koncentrál a sportiskola

Elindult a bajnokság, gőzerővel folynak az edzések, de sajnos a koronavírus is aktív, így rendkívüli intézkedéseket kellett hozni a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiában is. Horváth József szakmai vezetőt a részletekről kérdeztük.

– Milyen intézkedéseket kellett hozni a biztonság érdekében és mennyiben befolyásolja ez a napi munkát?

– Mindent befolyásol, hiszen most a biztonság, a megelőzés a legfontosabb és ennek kell alárendelnünk sok mindent. A koronavírussal összefüggő szabályokat maximálisan betartjuk, ugyanakkor a fiúk teljes erőbedobással készülnek a mérkőzésekre. Minden edzés előtt testhőmérsékletet mérünk, a játékosok, az edzők folyamatosan használják a kézfertőtlenítőket. Szinte állandó a termek és az eszközök fertőtlenítése. De mindez szinte már rutinszerűen megy.

– Ám közben megkezdődött a bajnokság, ami a pandémia miatt gondolom megint egy új helyzetet teremtett…

– Igen, ez újabb plusz feladatok elé állítja a résztvevőket, ráadásul az MKOSZ szabályainak megfelelni okoz némi nehézséget. Át kellett gondolni például mi legyen a szurkolókkal, a mérkőzések látogatóival, vagy hogyan lehet megoldani a meccsek között a teljes fertőtlenítést. Sok nézőt egyébként sem engedhetnénk be, ráadásul külön stábot kellene felállítani a beengedésükre és a figyelemmel kísérésükre, ezért a sportiskola vezetése – a játékosok és munkatársaink védelme érdekében – egyelőre a zártkapus mérkőzések mellett döntött. Dolgozunk azon, hogy legalább élő videóközvetítésekkel követni lehessen a találkozókat.

– Egyre drámaibb számokat hallunk nap mint nap a fertőzések alakulásáról, közösségekben szinte lehetetlen már kivédeni a betegséget. Bejutott már a sportiskolába is a Covid?

– Sajnos minket sem kerül el… Játékosaink közül eddig ketten lettek pozitívak, amiről azt gondolom egyébként, több száz gyerek között szinte csoda, hogy csak ketten. Meggyógyultak már, lassan elkezdik az edzéseket is, de megkülönböztetett figyelemmel kísérjük őket az esetleges szövődmények kivédése érdekében. A pulzusukat is folyamatosan mérjük. Két edzőnk is megbetegedett, de szintén jól vannak, ÁNTSZ és orvosi jóváhagyás után már dolgoznak is. Ezúton is köszönet azoknak, akik helyettesítették őket! Volt olyan csapat, ahol a biztonság kedvéért felfüggesztettük az edzéseket, de mivel nem lett több megbetegedés, folytathatták a munkát.

– Az állandó fertőtlenítés, a sokasodó megkötések és biztonsági szabályok végrehajtása rengeteg energiát köt le, mindez hátrányosan befolyásolhatja a szakmai munkát…

– Ezt nem engedjük. Már augusztusban elkezdődött a felkészülési program, az elmúlt hétvégén U18-as csapat Pécsett játszott tanulságos mérkőzéseket, az U16-osok pedig Hódmezővásárhelyen jártak selejtezőn. Minden korosztályban indul a bajnokság, folyamatosan szerepelünk és nagyon jó formában vannak a csapataink. Szakmai téren minden rendben, és jó úton halad.

– Folyamatosan csörög a telefonja, más téren mintha azért akadnának problémák…

– Az iskolai tornatermek bezárása nehéz helyzet elé állította a sportiskolát. Már a toborzások sem tudtak a hagyományos módon elindulni, nem mindenhol mehettünk be az intézményekbe vagy a szülői értekezletekre. Október elsejétől pedig a külsősök számára bezártak a tornatermek. Persze ezt is megoldjuk, átszervezéssel, a rendelkezésünkre álló terek jobb kihasználásával, alternatív megoldásokkal. De azért már alig várom, hogy vége legyen ennek a helyzetnek és a világunk visszaálljon a megszokott kerékvágásba.

 

Nagy Márta