„…..Nonszensz, hogy soproni játékosokért, soproni egyesületnek fizetni kell, hogy játékosaik később bejuthassanak a felnőtt csapatokba…”

Év eleji interjú Szakmai Vezetőnkkel, Horváth Józseffel

 

Hogy értékelnéd az elmúlt félévet?

Az elmúlt félévben komoly sikereket értünk el, az U16 és U18-as csapataink a kiemelt bajnokságban szerepelnek. Az U16-os csapat kifejezetten jól teljesített, és míg az U18-as együttesünknél nem születtek olyan kiemelkedő eredmények, mint amilyeneket szerettünk volna, ennek ellenére még ők is harcban állnak a döntőbe jutásért. Az U14-es csapatunk a főtáblán szerepel, az első tornán három győzelmet szereztek, ami kiváló eredmény, kíváncsian várom a hétvégi fordulót itt Sopronban. Természetesen a fiatalabb csapataink is, és a ’B’ csapataink is jól szerepeltek az elmúlt félévben, sikeresen vették az akadályokat főként a fontosabb mérkőzéseket.

Milyen sikere volt a Nemzetközi Tornának (EYBL) decemberben?

Azt gondolom nagy sikert hozott, ez mind a szervezésben mind az eredményekben meglátszott. A szervezésről egyébként csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, így ezúttal is szeretném megköszönni munkatársaimnak a kiváló szervezést. Csapatunk négy mérkőzésből hármat megnyert, így továbbra is küzdenek a továbbjutásért, legközelebb Tenerifén lépnek pályára, remélem a gyönyörű helyszín mellé jó eredmények is lesznek a februári „nyárban”. Úgy gondolom ez a legerősebb csoportja az EYBL  tornáknak, erős spanyol olasz csapatok mellett az FC Bayern München akadémiája is itt szerepel.
Meg  kell említenünk, hogy egy játékvezetői továbbképzés is zajlott az MKOSZ mentorprogramjának keretében az ország 18 legtehetségesebb játékvezetőjével, amely szintén sikeresen zárult.

Volt pihenő az Akadémián az ünnepek alatt?

Természetesen karácsonykor mi is pihentünk, bár csapataink ebben az időszakban is edzettek. Karácsony napján pedig az U12-es csapatunk útnak indult Nápolyba egy nemzetközi tornára, illetve az U13 és U14-es csapataink január 2-án utaztak Rómába, úgyhogy bár volt egy kis pihenő, de még az ünnepek alatt is nagyüzemben zajlottak az események.

 

Mik a tervek a következő félévre?

A 2020-as évben szeretnénk folytatni ezeket a jó szerepléseket. Az U16-os csapatunkat mindenképpen a döntőbe várom, de az  U18 és az U14-es  csapatainkhoz is  nagy reményeket fűzünk, ami a döntőbe jutást illeti. A jó szereplés mellett természetesen a játékosaink fejlődését is előtérbe helyezzük, a cél, hogy magasabb szintre jussanak, mint ahogy ezt az évet kezdték.

Milyen együttműködéseket terveztek az új évben?

Szeretnénk folytatni a meglévőket, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával eddig is gyümölcsöző volt a kapcsolatunk, de a Budapesti Testnevelési Egyetemmel is nagyon jó összhangban működünk, több olyan munkatársunk is akad, aki főállásban az Egyetemen tanít, illetve edzőtáborokban is  szoktunk Budapesten részt venni. Ennek ellenére ennek a kapcsolatnak a kibővítését is tervezzük.
A lány utánpótlás Akadémiával, a Darazsakkal is rengeteg dologban együttműködünk, ezt szeretnénk folytatnia jövőben is.
Mindemellett természetesen a férfi felnőtt csapatokkal is rendkívül szoros az együttműködés, mivel nem kifejezetten csak a kötelező utánpótlás csapatok versenyeztetése a feladatunk, hanem olyan játékosok kinevelése, akik később a felnőtt csapatokban szerepelhetnek, szerencsére, most is rengeteg volt, vagy mostani játékosunk van ott a felnőtt csapatokban. Azt azonban őszintén szólva nonszensznek tartom, hogy soproni játékosokért, soproni egyesületeknek fizetni kell, hogy játékosaik bejuthassanak a felnőtt csapatba.

Mire gondolsz konkrétan?

Mindenki tudja, hogy Sopronban két fiú utánpótlást nevelő egyesület működik, de az már kevésbé nyilvánvaló, hogy csak a Sportiskola célja, hogy az utánpótlás játékosok térítésmentesen a soproni felnőtt csapatokba kerüljenek, ha nem így lenne akkor valószínű nem kellene milliós tételeket fizetnünk, hogy aztán később ingyen továbbadjuk Őket a SMAFC, vagy az SKC csapatai számára. Ezek után lehet együttműködésről beszélni csak minek?!

A 2020-as évtől úgynevezett Sportakadémiák működnek az országban, az egyik ilyen központ Sopronba került tudunk e valami részleteset erről?

Természetesen először is hatalmas gratuláció a Soproni Darazsak Akadémiának, hogy ezt a projektet összehozta!

Nézzük a történetet!

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően személyesen is ott lehettem azon a beszélgetésen, ahol ez az országos, több sportágat éríntő projekt ötlete talán először felmerült és szerencsére azóta is naprakészek voltunk, vagyunk a fejleményekről, illetve a legapróbb részletekről.

Korábban ezt megelőzte egy egyetemek közötti megállapodás (Testnevelési Egyetem, Soproni Egyetem), melyben szintén résztvevő a Soproni Sportiskola Akadémia, illetve nem véletlen, hogy januárban ismét az FC Barcelona Akadémiájával tárgyalunk Barcelonában. Egyébként talán nem tragédia, hogy első körben „csak” a női Sportakadémia került kijelölésre városunkban, azonban az is nyilvánvaló, hogy hatalmas veszteség lenne a jövőben, ha  a „koedukáció” nem helyi szinten valósulna meg, elsősorban nem is az Akadémiánk, hanem  Sopron Megyei Jogú Város számára. 

Természetesen minden hétre jut egy megbeszélésünk ebben az időszakban, így kíváncsian várjuk a következő hetek, hónapok eseményeit.

Végül engedjék meg, hogy minden soproni szurkoló, sportot szerető, vagy éppen nem annyira szerető Soproninak, illetve valamennyi kosárlabdában szereplő játékosnak, edzőnek szervezőnek és Vezetőnek sikeres és eredményes új évet kívánjak!

Újdonság:

Kérdezzen Szakmai Vezetőnktől bármilyen témában az alábbi email-en ( email: horvath.jozsef@sopronisportiskola.hu ), a kérdésekre minden hónap végén, a havi értkelésben kaphatnak választ itt a honlapunkon!

Az interjút készítette: Horváth Júlia