MKOSZ-felmérések (U14, U16, U18)

Az elmúlt két hétben 5 napon át felmérésekre jártak az U14, U16, U18 csapatok játékosai. Arról, hogy milyen felmérések voltak ezek, Horváth Józsefet, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai vezetőjét kérdeztük.

 

Horvath_JozsefMilyen felmérésről volt szó?

„Az idei évtől az MKOSZ előírta az utánpótlással foglalkozó kosárlabda egyesületeknek, hogy fel kell mérni a játékosok fizikális állapotát. Az ötlet onnan származik, hogy talán ezen a téren a legnagyobb az elmaradás az európai élmezőnytől, ezért erre különösen nagy hangsúlyt fog fektetni a szövetség a közeljövőben.”

Az MKOSZ minden egyesületnek előírja ezeket a felméréseket, vagy csak az akadémiáknak?

„Minden egyesületnek kötelező. Első körben az Akadémiáknak tartottak egy tájékoztatót a szövetség illetékesei, de természetesen a többi egyesület is meg fogja kapni a feladatot.”

Mennyire szigorú előírások jellemzik a felméréseket?

„Gyakorlatilag minden játékost fel kell mérnünk, aki egyesületünkben leigazolásra került, és az adatokat központilag kell beküldeni, így minden leigazolt játékosnál a szövetség rendszerében szerepelni fognak az adatok. Amennyiben ez hiányzik, még az átigazolásból is kitilthatják az adott játékost. A méréseket videóra is rögzíteni kell, a felvételeket meg kell őrizni és ellenőrzéskor bemutatni! Mondhatjuk, hogy meglehetősen szigorú a szabályozás, de úgy gondolom ez egy jó irány.”

Milyen feladatokat kell végezniük a játékosoknak?

„A feladatok pontosan fel vannak töltve az MKOSZ rendszerébe, pontos leírással. A feladatok egyébként általánosan mérik játékosaink fizikális állapotát. A tesztek a következők:

  1. futás, védőlábmunka
  2. súlypont-emelkedés
  3. plank [angol kifejezés, jelentése: palánk, deszka. Arra utal, hogy a törzset olyan egyenesen kell tartani, mint egy deszka. – TE]
  4. medicinlabda-dobás
  5. húzódzkodás
  6. fekve-nyomás”

Milyen gyakorisággal kell tesztelni a gyerekeket?

„Játékosainkat évente négyszer: november, január, március és a májusi hónapokban kell felmérnünk, a felmérésre tíz nap állrendelkezésre, és további öt az eredmények felvitelére.”

Arról lehet tudni, hogy a mi gyerekeink hogyan teljesítettek?

„Azt kell tudni, hogy játékosaink az elmúlt időszakban több felmérésen is részt vettek, voltak amelyeket mi magunk szerveztünk és volt természetesen a már említett MKOSZ felmérés. A Testnevelési Egyetem laboratóriumaiban, dr. Petrekanits Máténál végzett felméréseken játékosaink jól teljesítettek, ezeket az eredményeket már részben kiértékeltük.
A mostani felmérésről még nincsenek pontos számaink, illetve további felmérések várhatóak szintén a Testnevelési Egyetemen, melyeket dr. Szabó Tamás koordinál.
Ezeken a fizikális, biomechanikai, antropometriai felméréseken kívül két csapatunk is részt vett az Akadémiánk pszichológusa, dr. Budavári Ágota, által végzett felméréseken. Minden eddigi adatot folyamatosan dolgozunk fel és építjük be a munkánkba.”

Köszönöm az interjút!

Az interjút Takács Eszter készítette

 

Az U14-es csapatok felmérésén készült képek
Fotó: Takács Eszter
Tovább a galériához >>>

Az U18-as csapatok felmérésén készült képek
Fotó: Tóth Alexandra és Takács Eszter
Tovább a galériához >>>