Megszerettetni és rászoktatni

A kezdet – talán – a legfontosabb. Hogyan indítjuk útjukra a „csöppségeket”, akik a televízióból, vagy felnőtt meccsekre járva megkedvelték a sportágat, s szeretnének vele „testközelből” is megismerkedni. Barlai Tamással, az alsó korosztályok koordinátorával a legkisebb sportiskolásokról beszélgettünk.

  • Az alsóbb korosztályok koordinátora. Érdekesen hangzik. Hány korosztályra vonatkozik ez a titulus, és hogyan épülnek fel ezen korcsoportok?

„Három korosztályt ölel fel, az előkészítőt, a gyermeket és a kengurut, együtt nagyjából a 6-12-éveseket. Az előkészítő csoportokban az iskolákban folyik a munka, a város több iskolájában jelen vagyunk.Van csoportunk a Deák téren, a Petőfiben, a Gárdonyiban, a Hunyadiban és Lacknerben. A kenguru a legkisebb versenyző korosztály, 3 csapattal szerepel a sportiskola, a következő pedig a gyermek, ahol két együttesünk versenyez.”

  • Mik a legfőbb feladatok a különböző korosztályoknál?

„Az előkészítő csoportjainkban a legfontosabb megszerettetni a kis srácokkal a kosárlabdát. valamint labdaügyességre kell képezni őket, technikai alapokat kell kapjanak. A három kenguru csapat közül a Soproni Bivalyok már tavaly is versenyeztek, a regionális versengésben elől állnak. Ezzel a csapattal szemben azért már van elvárás, az idén először versenyző Hunyadis Párducokkal és Gárdonyis Zsiráfokkal szemben nincs. Az itt szereplő srácoknak a képzés, technikai tudásuk fejlesztése mellett az a legfontosabb, hogy rászokjanak, megérezzék, mi az versenyezni, mérkőzéseket játszani. Csomó új dologgal találkoznak, ellenfelekkel kell megküzdeniük – szerencsére van csapat és meccs bőven, helyben, Sopronban is – játékvezetők ítélkeznek, időnként utazniuk is kell. Szóval itt már kezdenek ismerkedni azzal, mit is jelent sportolónak lenni. A gyermek korosztályban természetesen folytatódik a technikai képzés. A Soproni Sasok az előző évadban kenguruban országos döntőben voltak. Most, egy korosztállyal feljebb is jól állnak, hasonló a céljuk. A Soproni Bivalyok fiatalabb csapatként itt is rajthoz állt, hogy idősebbek, erősebbek, nagyobbak ellen is edződjenek.”