Lukasz Trzaskoma

A sportolók felkészítésében és technikai irányításában is nélkülözhetetlen az erőnléti edző. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia játékosaira egy rendkívül felkészült szakember, Lukasz Trzaskoma is figyel.

– A jó erőnléti edző a sportoló akár egész karrierjére pozitív hatással lehet, míg egy felkészületlen, elhibázott lépéssel örökre tönkre lehet tenni egy játékost – fogalmaz Lukasz Trzaskoma, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia erőnléti edzője. A lengyel szakember hazájában egyetemi szinten sajátította el ezt a rendkívül összetett tudományt, s fájlalja is, hogy Magyarországon nincs ennek a szakterületnek igazi mesterképzése. Márpedig a sportolók fizikai-erőnléti-koordinációs képességeinek kialakítása és fejlesztése összetett és komoly tudomány, ráadásul az erőnléti edző hosszú távra tervez egyéni és csapatszinten egyaránt.

– Nyilván komoly együttműködés van a vezető edző és az erőnléti edző között, utóbbinak ismernie kell a játékost, a képességeit és a vele szemben támasztott elvárásokat is. Tudni kell, hogy mikor van versenyszezon, mikor kell a lehető legtöbbet kihozni a játékosból vagy a csapatból. Éppen ezért négy szintet különböztetünk meg a munkában. Az első a hosszútávú terv, a játékos egész karrierjét jelentheti akár. A második a makrociklus, ami általában egy év. A harmadik egy-egy szakasz, például a nyári vagy a téli felkészülés. A negyedik pedig a rövid-, vagy mikrociklus, amikor például egy fontos tornára kell felkészíteni a sportolót – magyarázza az alapokat Lukasz Trzaskoma.

A jó erőnléti edző szeme szinte mindent lát. Egy-egy játékos kielemzésekor a csapatedzőnek meg tudja mondani milyen általános állapotban van játékosa, mit kell erősítenie, menyire terhelhető és mikor lesz a legideálisabb állapotban. Ehhez mentálisan és fizikálisan is fel kell mérnie a sportolót, tehát ez egy nagyon nehéz és összetett feladat. És a felelősség is hatamas! Lukasz ezért is tartja felháborítónak, hogy sok helyen érettségi után elvégzett tanfolyamot elégségesnek éreznek erre a munkára. “Végignéz egy műtétet és azt hiszi, már tud is operálni?” – mondja a szemléletes példát.

A soproni sportiskola szakembere öt éven át tanulta a lengyel orvosi és a testnevelési egyetem közös képzésében szakmáját, utána még sportágspecifikus továbbképzéseket is végzett és tudományos (PHD) szinten űzi hivatását. Magyarországon nem sok ilyen képzett szakember dolgozik, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia játékosai tehát különösen jó kezekben vannak ezen a téren is.

Lukasz Trzaskoma a MKOSZ munkájában is részt vesz, és látja a problémákat is. Azt például, hogy a korosztályos válogatottakba nagyon eltérő szinten lévő sportolók kerülnek össze, s ez rendkívüli módon megnehezíti az edzők dolgát.

– Jó lenne az utánpótlás tudományos hátterét egységesen felépíteni és objektív paraméterek alapján lehetne mérni a játékosokat. Így elkerülhetők lennének a nagy különbségek – mondja Lukasz Trzaskoma.

– A soproni sportiksolában és a szakembereiben az a jó, hogy nem gyors és látványos eredményekre törekednek, hanem képesek hosszútávú stratégiát építeni és öt-hat évre előre gondolkodni. Ez fontos és nagyon jó! – szögezi le a szakember. Külön megdícséri a stábot a tavaszi karantén idején bevezetett módszerekért: a videófelvételekkel tudták irányítani játékosaik edzéseit és a felméréseket is el tudták végezni.

Nagy Márta