Kosaras boldogság Tenerifén – A Soproni Sportiskola növendékei jól teljesítettek a nemzetközi tornán

Hatalmas versenyben, idegen környezetben, a megszokott stílustól eltérőt játszó ellenfelekkel is jól teljesítettek a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia növendékei a Tenerifén megrendezett nemzetközi tornán. Dr. Szekeres Csaba elnök szerint sportolóhoz méltón viselkedtek a palánkok alatt és a pályán kívül is.


A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia az U16-os és az U14-es csapatát nevezte az EYBL nemzetközi torna közép-európai régióversenyére. Az U14-es a tizenöt évesek korosztályában játszotta meccseit, és annak ellenére, hogy idősebbekkel álltak szemben, nagyon szépen teljesítettek.
Az U16-os soproniak pedig a huszonnégy csapatból csoportjuk harmadik helyezését szerezték meg.

– Magyarországról a MAFC és mi vettünk részt a tornán, rajtunk kívül spanyol, olasz, bolgár, román, angol és német utánpótláscsapatok neveztek. A fiúk a miénktől eltérő kosárkultúrát is megismerhettek a mérkőzések során, nagy múltú klubok növendékeivel találkozhattak és játszhattak – mondta elöljáróban a tenerifei megmérettetésről dr. Szekeres Csaba, a Soproni Sportiskola elnöke.

– Összességében a tapasztalatszerzés volt az út célja. Egyrészt sokat lehet tanulni a nálunk magasabban jegyzett kluboktól, bár megjegyzem vertünk is meg ilyen csapatokat és szoros mérkőzéseink is voltak velünk. Másrészt az eltérő játékstílusok megismerésére is lehetőség adódott, harmadrészt pedig a fiúknak szokniuk kell a  versenyhelyzeteket. Az edzőknek és a sportiskola vezetőinek is rengeteg tapasztalatot hozott: megfigyelhettük a csoportdinamikát, jól lehetett látni, hogy a napi két mérkőzés, a fokozott igénybevétel kiből mit hozott ki, hogyan tudtak a növendékeink alkalmazkodni és mennyire sajátították el az élsporthoz szükséges magatartásformákat. Örömmel állapítottuk meg, hogy nem vallottunk szégyent! Tudatosan, kulturáltan, sportolóhoz méltón viselkedtek a sportiskolások mindvégig – összegzett az elnök.

– A csapat főleg az itthoni, decemberi tornán játszott kiválóan, többek között legyőztük az Fc Bayern csapatát! – tette hozzá Horváth József szakmai vezető, aki szerint Tenerifén már hullámzóbb teljesítményt nyújtottak a fiúk, néhány kulcsember nem tudott extrát hozni, ezért a legfontosabb olaszok elleni mérkőzések pár pontos vereséget szenvedtünk.  

Szekeres Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, nem céljuk az eredmények hajszolása, de a növendékek fejlődése szempontjából fontos, hogy versenyhelyzeteket is teremtsenek játékosaik számára. „Ez az utánpótlás-nevelés fontos része! A tapasztalatokat pedig ki kell elemezni ” – emelte ki.  

   

Nagy Márta