Interjú Farkas Dáviddal, aki egyszerre több csapattal is szerepel a bajnokságokban

 

Több csapatnak is az edzője vagy. Ezt hogyan tudod összeegyeztetni?

– 4 korosztállyal dolgozom. A Soproni Sportiskolánál az U16/B és U18/B csapatoknál, valamint a SMAFC-nál az U20-nál és U25, úgynevezett MEFOB csapatnál vagyok edző. Az edzések összeegyeztetése abból a szempontból egyszerű, hogy a SMAFC-nál és a Sportiskolánál is más-más időpontokban vannak az edzések. Az U16 és U18 közös edzéseken is részt vesz. Ami problémákat okoz, az a mérkőzések leegyeztetése, a versenyrendszer miatt rengeteg találkozó van U16 és U18-ban is, véleményem szerint még többet is játszanak, mint a kiemelt bajnokságban lévő csapatok. Az időintervallum, amiben a mérkőzéseket le kell egyeztetni, nagyon rövid, így van olyan hét, amikor a csapatok 3 mérkőzést is játszanak. Ez nagyon megterhelő, de az eddigi tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy működőképes a dolog.

Milyen eredményeket értetek el az alapszakaszban?

– Az U16/B csapattal egy csoporttal feljebb jutottunk. Több olyan győzelmet is arattunk az ősz folyamán, ami szerintem nagy siker volt. Egyedül a Dávid Kornél Akadémia csapatát nem sikerült legyőznünk egy alkalommal sem, de ők toronymagasan kiemelkedtek a mezőnyből.
Tavasszal tehát erősebb csapatokkal folytatjuk, újabb fehérvári csapatokkal kiegészülve.
U18-ban egy rendkívül nehéz csoportba kerültünk, ahol 7 győzelemmel és 5 vereséggel végeztünk, 8 csapatból a tabella 4. helyén. Úgy gondolom, hogy a tavalyi évekhez képest jó eredmény.
U20-as csapatommal a harmadik helyen állunk a tabellán, ez tavalyhoz képest szintén előrelépés.
A MEFOB csapattal pedig a 5. helyen állunk, 6 győzelemmel és 7 vereséggel, ha nem is
pozitív, de mindenképpen biztató a jövőre nézve.
A jövőt tekintve U16-ban szeretnénk helytállni az erősebb csoportban is, úgy gondolom, hogy erre van esélyünk, hiszen a második alapozó időszakot nagyon szépen végigdolgozták a fiúk.
Az U18-as korosztályban új csapatok is érkeztek a felsőházból, akik közül egy csapattal már találkoztunk is, nagy küzdelemben sajnos alul maradtunk, de szeretném, hogy itt is az őszi győzelmeink számát el tudjuk érni.

AZ U25-ös MEFOB csapattal szeretnénk a tavalyi helyezésünket felülmúlni. Tavaly egy újonc csapat voltunk, tele kezdő egyetemistákkal, de ők egyre jobban kezdenek belerázódni a bajnokság színvonalába.
A U20-as csapatommal a bajnokság átszervezése miatt döntőbe sajnos nem tudunk jutni, hiszen a Zöld Csoportból már csak egy csapat képviselheti magát a döntőben, ez a kimagasló Rátgéber Akadémia lesz, akik veretlenül jutnak be és szerintem az egész bajnokság megnyerésére is képes lehet.

Miken kell javítanotok?

– Nagyon változó ez a dolog, mert minden korosztályban más és más dologra kell figyelnem.
U16-ban a korosztályváltásnak köszönhetően más labdamérettel játszanak a fiúk, új védekezési szisztémák léptek be a szabályrendszerbe, így elég nehéz alkalmazkodni elsőre a dolgokhoz. De úgy gondolom, hogy ezekkel nagyon jól haladunk és ha tavasszal már véglegesíteni is tudjuk a változásokat, akkor nagyon elégedett leszek.
U18-ban, mivel a csapatom nagy része ki fog öregedni az év végén, ezért szeretném, hogy mindenképpen jó emlékekkel zárják a Sportiskolás pályafutásukat, hiszen valaki már U11-es, vagy akár az előkészítő korosztály óta az egyesület tagja, ezért szerintem megérdemelnének egy méltó befejezést.
Az U20-as csapatommal 5 forduló maradt hátra, ebből négyszer idegenben lépünk pályára. Szeretném, hogy a dobogós helyünket megtartsuk és éremmel zárjuk a szezont.
MEFOB csapatommal a célom az, mivel fiatal és rutintalan csapat vagyunk, hogy a jövőben is egyre meghatározóbb tagjai legyünk ennek a bajnokságnak.

Mi a kifejezett célod, amit el szeretnél érni a szezon végére?

– A Sportiskolás csapatoknál mindenképpen az lenne a célom, hogy akik még továbbra is az egyesület kötelékeiben maradnak, rájuk esetleg az A csapatokban is lehessen számítani, valamint, ha maradnak a B csapatnál, akkor továbbra is ezt a szintet fent tudják tartani.
– A SMAFC-os csapatoknál a már említett eredmények elérése lenne a célom, valamint az, hogy mind az U20, mind a MEFOB csapatban lévő játékosok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy a jövőben is a klub kötelékeiben maradjanak.

További sikeres szereplést kívánunk a csapatoknak. Hajrá Sopron!

Rátkovics Viktória