Horváth József: Extrém körülmények között is helytálltunk

Az év végi ünnepek, az új esztendő közelsége egy kicsit a visszatekintésről, értékelésről is szól. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia tekintetében Horváth József szakmai vezető vállalta a számvetést.

– Zűrös év áll mögöttünk, rendkívüli helyzetekkel. Tudott alkalmazkodni a sportiskola a váratlan kihívásokhoz?

– Az biztos, hogy rendkívüli év volt, ilyet nem csak a sportiskola 15 éves történetében, de előtte sem sokat jegyeztek a krónikások. El kell fogadnunk, hogy a versenysportban száz százalékos munkáról nem tudtunk beszélni. A cél az volt, hogy a veszteségeket csökkentsük, ebben, úgy gondolom, jól teljesítettünk. Tudom, hogy ez nem hangzik túl kedvezően, de gondoljunk bele az otthoni edzések hatékonyságába, vagy az elmaradt toborzók okozta folyamatokra, az iskolai termek lezárására. Csak pár év múlva, utólag tudunk majd pontosabb képet alkotni a mostani helyzetről, a kialakult problémákról és azok hosszútávú hatásairól. Mert azért valószínűleg lesznek… Beszélnünk kell a vírusfertőzés okozta szövődményekről és azok hatásairól, de ez általános, ugyanakkor rendkívül komoly probléma. De ha konkrétan a mi sportiskolánkról akarunk beszélni, akkor azt kell mondanom, megtettünk mindent és jól teljesítettünk. Amikor kellett, gyorsan döntöttünk, amikor az kellett, kivártunk. Országos szinten is a legtöbbet edző csoportjaink voltak, vannak most is. Természetesen minden olyan intézkedést betartottunk, amit előírtak, sőt szigorítottunk az általános szabályokon, igyekeztünk pontos és konkrét iránymutatást adni munkatársainknak, edzőinknek, sportolóinknak. Komoly munkát végeztünk, büszke vagyok arra, amit az akadémia 2020-ban letett az asztalra. Persze nem elfelejtve, hogy az alapelv az volt, kerüljünk minél közelebb a tökéleteshez. Hát azt nem éppen így képzeltük…

– Nem is maradt hiányérzet, pótolni való az év végére?

– Még nem volt olyan év, amikor ne lett volna, de jól van ez így. Mindig kell valamin változtatni, mindig kell új dolgokat tenni azért, hogy a munkánk jobb legyen. Persze ha hiányérzetről beszélünk, sokaknak a befejezetlen bajnokságok, az elmaradt döntők jutnak eszébe. Ez is fontos, de nekem inkább az eltervezett javításokkal, átszervezésekkel van problémám, amiket az alsó korosztályokban terveztünk a jobbítás érdekében, s amiket kényszerűségből el kellett halasztanunk.

– Hozott-e mindez olyan tanulságot, ami előbbre visz, amit a jövőben hasznosítani lehet?

– Sokat. Tanulságok mindig vannak, extrém körülmények között meg pláne. Találtunk fejlesztésre szoruló területeket ott is, ahol eddig nem is gondoltuk. Teljesen egyértelművé vált, hogy saját létesítmények nélkül milyen nehéz dolgunk van, és bár sok segítséget kaptunk, a helyzet megoldásra vár. Mondhatnám még azokat a kutatásokat, amit Lukasz Trzaskomával végeztünk játékosaink edzettségi állapota, valamint az onlie edzések hatékonysága érdekében. Ezek a kutatások világviszonylatban is egyedülállóak.

– Nézzünk előre: milyen reményekkel indulunk az új évben? Mik a célok?

– Szeretnénk minél előbb visszajutni az iskolákba, ez most a legfontosabb. Nyárra el kell érnünk, hogy minden téren magasabb szinten álljunk, mint egy évvel korábban. A 2021/22-es bajnoki évben pedig elérni azt, hogy már ki is javítottuk a korábban diagnosztizált hibákat.
Stabilizálni kell a három férfi kosárlabdával foglalkozó egyesület helyzetét: az SKC legyen stabil középcsapat az első osztályban, lehetőleg ugyanúgy sok sportiskolással, mint az idei évben. A SMAFC legyen az akadémia csúcscsapata, megtűzdelve azokkal a játékosokkal, akik eddig is jól teljesítettek, de ezt előbb utóbb a “Piros” csoportban kell megtenniük. A Soproni Sportiskolának pedig jó játékosokkal kell ellátnia ezt a két soproni felnőtt csapatot. Persze ez egyelőre az én tervem.

– Akkor már csak egy kérdés: mit kívánsz az ünnepekre és az új esztendőre a sportiskola családjának?

– A legfontosabbakat: jó egészséget, boldog pillanatokat a családok minden tagjának! Töltse mindenki szerettei körében az ünnepeket és próbáljanak értékes időt eltölteni otthon, a problémákat pedig hagyják máskorra! A 2021-es évre pedig több jót, mint amennyi rosszat hozott az idei év!

EREDMÉNYES ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET!