Horváth József: Erősebbek vagyunk, mint valaha!

Az akadémia vezetősége már bejelentette a következő szezon csapatait és edzőit. Horváth József szakmai vezetőt faggattuk a változásokról, azaz: hogyan tovább sportiskola?

– Mi volt az oka, hogy most, a korábbi évekhez képest sokkal korábban bejelentették a következő szezon csapatait és edzőit?

– Sportolók vagyunk, szeretünk elsők lenni… Ezen kívül fontosnak tartottuk, hogy ebben a bizonytalan helyzetben, amit a vírus okozott, növendékeink és szüleik számára mi biztonságot adjunk. Mindig időben igyekszünk reagálni a helyzetekre és erről tájékoztatjuk is a közösségünket, most is ez volt a cél. Bár kétségtelen, hogy idén ezt előbb megtettük, mint szoktuk, azt is hozzá kell tennem, hogy a vezetőség már hetek óta dolgozott ezen.

– Sok minden más lesz?

– Jelentős változás nincs, viszont minden még jobb lesz a reményeink szerint. A csapatok összetételét és az edzők beosztását már közzé tettük, aki esetleg lemaradt erről, az elérheti ezen a linken:

Hivatalos Közlemény! – 2020/21-es szezonnal kapcsolatban

Egyedül az U18 A csapatnak nem neveztük meg még a vezetőedzőjét, ezzel megvárjuk, hogy az SKC és a SMAFC is nyilvánosságra hozza a következő szezon szakmai stábját. Tudniillik a mi U18-as „A” csapatunkban sok tehetséges fiatal játszik, és reményeink szerint a nem túl távoli jövőben már ők fogják jelenteni a felnőtt csapatok gerincét. Fontos tehát, hogy kivel és hogyan tudunk együttműködni. Ezen kívül várjuk még a szövetség versenykiírását és előírásait is. Annyit elárulhatok, hogy az U18-as csapat megfelelő vezetőedzőjét gőzerővel keressük, több jelölttel tárgyalunk, van köztük magyar és külföldi szakember egyaránt.

– Ezek szerint mindenki maradt a korábbi helyén?

– Nem, nem mindenki. Fontos szempont volt a szakmai stáb összeállításánál, hogy minden csapatnál legyen lehetőleg három edző az edzéseken, de kettő mindenképpen, mert a gyerekek fejlődése így biztosított a legjobban. Módosítások történtek annak érdekében is, hogy mindenki a tudásának legmegfelelőbb pozíciót és korosztályt kapja. A legfontosabb elemek már a helyükre kerültek ebben a kirakóban, de további egyeztetések még várnak ránk, az edzőkkel is, és az iskolákkal is.

– Mikortól érvényes az új felállás?

– Május negyedikétől, hétfőtől már ez alapján dolgozunk. Szerencsére a koronavírus okozta szigorú szabályokon is enyhíteni lehet, az edzések elkezdődhetnek és már zártközű mérkőzéseket is lehet játszani. A sportiskola, ahogy eddig, ezután is maximálisan betartja a biztonsági előírásokat, sőt, a gyerekek és a munkatársak védelmében az előírtaknál szigorúbb szabályok szerint fogunk dolgozni. Vigyázunk egymásra. Akik pedig nem tudják, vagy nem akarják még vállalni a közösségi edzéseket, megkapják az egyéni edzésterveket továbbra is és számukra az online edzések is folytatódnak. Nem éri hátrány őket.

– Akkor itt az idő, hogy értékelje az elmúlt másfél, rendkívüli hónapot!

– Sikerült teljes mértékben átállnunk az online edzésekre, és úgy érzem, nem estek ki a fiúk a formából. Az erősítő edzéseknek köszönhetően biztosan van, aki erősebb is lett az elmúlt egy hónapban, a többit meg majd behozzák. Mindenki alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, amit ezúton is köszönök. Mindent kihoztunk ebből a rendkívüli helyzetből, amit csak lehet. Budapesten élő szakértőinkkel is folyamatosan konzultáltunk. Még egy tudományos kutatásra is felhasználtuk ezt az időszakot. A másik fontos akadémiával, a Darazsakkal is állandó volt az egyeztetés, a közösen működtetett ovikosár és az elsős csoportok is kiválóan működtek az elmúlt hetekben.

– Mi van még hátra ahhoz, hogy a vezetőség kicsit hátradőlhessen, hiszen számukra is nehéz lehetett ez az időszak?

– Voltak kemény napjaink… De legyünk túl rajta! A szakmai és az intézkedési tervet már szeptemberig kidolgoztuk, a gazdaságit viszont még nem tudtuk, hiszen még nem születtek meg azok a központi pénzügyi döntések, amik megadják a kereteket az elmúlt és a következő hónapokra.

– Elképesztő helyzetet kellett megoldania az elmúlt két hónapban mindenkinek, aki közösségben dolgozik, így a sportiskolának is. A nehezén remélhetőleg túl vagyunk. Mit érez, ha visszagondol?

– Pontosan azt gondolom, amit az 1860 München focicsapatának indulójában megfogalmaztak: Erősebbek vagyunk, mint valaha! „Wir sind stark wie noch nie stark wie noch nie!”