Hárman a kerekesszékes válogatottban

Az elmúlt hétvégén – 2018. január 10. – a CEC Kupa keretében három mérkőzést játszott a Magyar Kerekesszékes Kosárlabda válogatott Székesfehérvárott. A keret tagja volt dr. Bihari Csaba, Endrédi Tamás és Palkovits Tamás a Soproni Sportiskolás Sólymok csapatából.
A válogatottról, a három mérkőzésről Csabát kérdeztük.

Dr. Bihari Csaba:

„Hétvégén csapatunk 3 tagja is a Magyar válogatott színeiben, hazánkat képviselve léphetett pályára. Ez nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is, hiszen a válogatott csapat nagy része komoly múltra tekint vissza a sportág terén és számos nemzetközi meccsen szerezhettek már tapasztalatot, ezzel szemben a Sportiskola-Sólymok játékosai újoncoknak számítanak és ketten most léptünk először nemzetközi mérkőzésen pályára. A mérkőzést komoly felkészülés előzte meg és a korábbi összetartások alkalmával nyújtott teljesítmény bizakodásra adott okot, mégis nagyon megtisztelő, hogy minden játékosunk lehetőséget kapott bizonyítani.
Mivel az erőviszonyokban jelentős volt a különbség, hiszen ellenfeleink csapatában számos hivatásos sportoló is szerepelt, akiknek a felkészülési lehetőségeik messze meghaladják a szerény hazai lehetőségeinket, illetőleg a Cseh válogatott tagjai, akik korábbi ezüstérmes Európa bajnokok így a reális a cél az összeszedett játék és a jóval erősebb ellenfelek elleni tapasztalatszerzés volt.
Éppen az egyenlőtlen erőviszonyok voltak azok, amik a válogatott tagjaitól megkövetelték a maximális teljesítményt. Minden tudást össze kellett szednünk, amit az edzéseken elsajátítottunk és mentálisan is top formában kellett lennie mindenkinek.
Bár a válogatott edzője, többször éreztette elégedetlenségét, az ellenféltől kapott elismerés mindezt feledtette.
A válogatott számára legnagyobb megpróbáltatást a KSS Mustang Konin csapata tartogatta, hiszen már korábbról tudtuk, hogy az elsőtől az utolsó percig kőkemény és precíz egész pályás letámadásra kell számítanunk, ami úgy fizikailag, mint mentálisan felőrli a játékosokat. A mérkőzést végig a csúcstempó és az erő jellemezte, ennek folytán több játékosunk is hamar földre került egy-egy kőkemény ütközést követően. Ennek ellenére a válogatott minden játékosa oroszlánként küzdött, mindent tudását és energiáját beleadta a mérkőzésbe és a félidőig csekély lemaradással, de tudta tartani a tempót. A mérkőzés végére egyértelmű lett az ellenfél erőfölénye, de a korábbi eredményt így is sikerült megjavítani így mindenképp elismerésre méltó a válogatott mostani teljesítménye!
A kitűzött célokat sikerült teljesíteni, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztünk ezekből a mérkőzésekből, amivel mind a hazai bajnokság színvonalát tudjuk emelni mind eredményesebben tudunk felkészülni az elkövetkező nemzetközi megmérettetésekre emellett pedig a korábbi eredményt is sikerült megjavítani.
A válogatottság azon a rendkívüli megtiszteltetésen túl, hogy hazánkat képviselhetjük, a saját csapatnál folyó munka elismerése is, ami rengeteg erőt ad, hogy az olykor fellépő nehézségek ellenére az ember kitartson és tovább is töretlenül dolgozzon. Egyben kiemelkedő lehetőség arra, hogy a sportágat népszerűsíthessük és minél több sorstársunkat ösztönözhessük a sportolásra!”

Palkovits Tamás

Tovább a galériához >>>
Fotó: Palkovits Tamás