Félévi „értesítő”

Lezajlott a szezon első fele. Felsőbb korosztályos csapataink többségénél januárban szünet van, ez úgynevezett képzési időszak. Erről a periódusról, valamint csapataink eddigi szerepléséről, első féléves teljesítményéről is beszélgettünk Horváth Józseffel, a Soproni Sportiskola szakmai vezetőjével.

  • Jól sejtjük, hogy a Soproni Sportiskola vezetése számára is minden előzetes várakozást felülmúlt az SKC-Sportiskola csapatának szereplése a felnőtt másodosztályban?

„Kétségtelen tény, abszolút kellemes meglepetés a csapat szereplése a felnőtt mezőnyben, valamint az U23-as bajnokságban egyaránt. Emellett azért az is tény, hogy a csapatban kevesen vannak, s e kevés kosarasra, akiknek két, sőt akadnak, akiknek három fronton kell helytállniuk, rájuk óriási teher hárul. A jövőre nézve ezzel az alakulattal kapcsolatban azt mondom, úgy lenne igazán hasznos ez a projekt, ha a következő szezonra azért sikerülne két-három ezen a szinten meghatározó korábban eltávozott játékost visszahozni, vagy igazolni. De még egyszer hangsúlyozom, minden elismerésem, le a kalappal e társaság előtt.”

  • Haladjunk akkor fentről lefelé a korosztályoknál…

„Az U18-as csapatnál is kicsit hasonló a helyzet, mint az NB IB-s és U23-as együttesnél. Ott is kevesen vannak a srácok. Nem sikerült bejutni a felsőházba, bár a regionális csoportot megnyerték, többek között az előbb elmondottak miatt, mert akadtak kulcsjátékosok, akiknek két-három fronton kellett helytállniuk, nem sikerült feljebb lépniük. A cél a szezon második felében a minél jobb szereplés.”

  • Az U16-os csapat beverekedte magát a kiemelt csoportba…

„Először is el kell mondnom, hogy ez a társaság gyakorlatilag elsőéves a korosztályában, a csapat gerincét a tavalyi U14-es ezüstérmes csapat adja. Az, hogy oda bejutottak nagyon nagy bravúr tőlük. A társaság a szezon nagy részét egyetlen magas játékosa, a műtéten átesett Németh Márk nélkül játszotta végig, Így még nagyobb volt a srácok magassági és súlybeli hátránya az idősebb játékosok alkotta riválisokkal szemben. Mindent megtettek, úgy érzem, sokat is léptek előre, fejlődtek, de amint az várható volt, az alsó ágra kerültek. A folytatásban a cél, hogy jó mérkőzéseket játszanak a srácok, remélem, azért sikerül majd az országos döntőért küzdeniük.”

  • U14… az ezüstcsapat egy korosztállyal feljebb ment. Itt mi a helyzet?

„Így van, a tavaly ezüstérmet szerzett társaságból két játékos, Horváth Krisztinán és Rátvay Balázs maradt hírmondónak. Egyértelműen ők a vezéregyéniségei a gárdának, ez a társaság is fiatalabb a korosztályánál. A 32-es főtáblán nincs is velük szemben semmilyen extra eredményességi elvárás, játsszanak, dolgozzanak, fejlődjenek.”

  • Lejjebb haladva, a kisebb korosztályokban hogy állnak a csapatok?

„Az U12-es együttes egyelőre veretlen, bejutott felsőházba. Ennek a társaságnak most jön a neheze, de bízom benne, az erősebb riválisok ellen is helytállnak majd. Szintén jól menetel az U11-es társaság, amely egyetlen vereséggel áll, egy olyan meccsen kaptak ki a fiúk, amelyre csak tartalékos összeállításban tudtak kiállni. Nekik is azt kívánom, csak így tovább. Itt vannak még iskolai csapataink, a Hunyadiból és a Gárdonyiból. E csapatok játékosai azonban még szintén fiatalabbak, sőt jóval fiatalabbak a korosztályuknál, Az ő esetükben a cél, hogy a rendszeres edzések mellett szokják a mérkőzések légkörét.”

  • Néhány játékosunkat nagy megtiszteltetés ért, behívták őket a korosztályos válogatottakba…

„Igen, Török Balázs az U20-as, Rátvay Toti az U18-as, Werner Viktor és Papp Barna pedig az U15-ös válogatottal készülhetett, gratulálunk nekik, s kívánjuk a hasonlóan sikeres folytatást.”

  • Januárban felsőbb korosztályos csapatainknál nincsenek versenyek, azaz mérkőzések. Ezen együtteseknél mivel telik ez az időszak?

„Ezt képzési időszaknak nevezik. A nevében is benne van, itt a játékosok fizikai és technikai és képzése kerül előtérbe, tehát sok az egyéni edzésük a srácoknak. Persze az NB I B-ben és az U23-as bajnokságban folyamatosan mennek a mérkőzések, az U18-as csapatból itt érintettek rendszeresen játszanak.”