ÉVZÁRÁS SZAKMAI SZEMMEL

Ugyan vannak olyan játékosaink, akiknek még nyáron is lesznek feladatai, azért a 2015/2016-os bajnoki év értékelésére kértük meg Horváth Józsefet, egyesületünk szakmai vezetőjét.

20160706_Evadzaro_szakmai_01

Először egy kis matematika. Hány csoportban zajlottak foglalkozások és mennyi gyerekkel az elmúlt évben, a Soproni Sportiskola keretein belül?

„Azért nehéz a pontos válasz, mert vannak más egyesületekkel közösen működtetett csoportjaink is. Nézzük. Az elmúlt évben már nyolc óvodában voltunk jelen az ovikosaras programunkkal és emellett működött a központi csoportunk is. Ezt a programot a Soproni Darazsak Akadémiával közösen szervezzük és nagy örömünkre 150-200 kisgyerek mozog rendszeresen. Nekik kétszer szerveztünk Oviolimpiát a Novomatic Arénában , ami hatalmas sikert aratott. Az első osztályos előkészítőknél szinte valamennyi iskolában ott vagyunk (Hunyadi, Petőfi, Gárdonyi, Deák, Lackner) szintén hasonlóan nagy létszámmal. Itt vannak vegyes, illetve külön fiú, külön lány csoportjaink is. Ha csak a fiúk létszámát nézzük, itt is 100-120 körüli a létszám. A következő korosztályunk az U11-es, itt már versenyeznek is a csapataink. Az elmúlt bajnoki évben nem kevesebb, mint öt csapattal indultunk a bajnokságban. Az U12-es bajnokságban, és az idősebbeknél (U14, U16, U18) minden korosztályban két csapattal versenyzünk az MKOSZ által szervezett utánpótlás bajnokságokban. A felnőtt csapatokkal közösen szintén két U20-as csapatot működtetünk.”

20160706_Evadzaro_szakmai_02

Miként értékeled az elmúlt bajnoki esztendőt szakmailag és eredményesség tekintetében?

„Az „alsó” korosztályoknál igazán akkor beszélhetünk eredményről, ha sokan kosárlabdáznak és a gyerekek megtanulják a „megfelelő alapokat” a sporthoz és ezen belül a kosárlabdához. Úgy gondolom itt is léptünk előre, de vannak még terveink a következő szezonra is. Az U11, U12-es korosztályokban sikerült bejutnunk az Országos Döntőbe, amit idén más szisztémában rendeztek, illetve rendeztünk (U11). A lényeg, hogy vegyes csapatok mérkőztek a döntőben, így végeredményt nem hirdettek, de mindenképpen öröm, hogy ott voltunk a legjobbak között. Az U12-es csapat részt vett a Szlovák, Cseh Bajnokságban is nagy sikerrel. Az U14-es korosztályban szintén jó eredményt értünk el, hiszen itt is bejutottunk az Országos Döntőbe, ahol már „csak” nyolc csapat szerepelt. Itt a nagyon értékes VI. helyezést értük el. Meg kell említenem a „B” csapatunkat is, akik egészen kiválóan szerepeltek fordulóról, fordulóra jutottak feljebb és a végén legyőzték a Fehérvár és a Zalaegerszeg „B” csapatait, vagy éppen a Soproni Tigriseket is. Az U16 és az U18-as korosztályban már kiemelt bajnokságban zajlanak a küzdelmek, ahol az ország legjobb 16 csapata szerepel. Sajnos az U16-os csapatunknak nem sikerült ide bekerülni, így csak a Régiós Bajnokságban szerepelhettünk, ez mindenképpen csalódás, főleg, hogy a végén a Régiós Döntőről is lemaradtunk. Itt van mit javítanunk, mert az nem jellemző, hogy nincs soproni csapat az ország legjobb 16 együttese között. Az U18-as csapatunk viszont kitett magáért, szintén bejutott az ország legjobb 8 csapata közé. A döntőben végül VII. helyezést szereztünk. Mindenképpen meg kell említenünk a SMAFC csapatában szereplő fiataljainkat, akik remekül hozták magukat, és ha nem is a legjobb helyezést érték el a SMAFC történetében, a mutatott játék, illetve a fiatalok létszáma, játéka mindenképpen előremutató. Azt gondolom fognak még meglepetést okozni a fiúk a jövőben.”

20160706_Evadzaro_szakmai_03

Három kiemelkedő rendezvénynek is rendezője volt a Sportiskola – EYBL, U12 Nemzetközi Torna, Kenguru Jamboree – ezekre visszatekintve milyen érzéseid vannak?

„Kezdjük az EYBL tornával. Az EYBL egy nemzetközi sorozat, ahol a magyar csapatok mellett cseh, szlovák, német, szerb, macedón együttesek szerepelnek. Idén fiatal csapattal vágtunk neki a versenyeknek, de a játékosok fejlődése szempontjából nagyon hasznos volt az idei szezon. A hazai tornát pedig mindenki nagy megelégedésre rendeztük meg, nem véletlen, hogy jövőre is kaptunk felkérést.Az U12-es Nemzetközi Tornánkat szlovák, cseh bajnokság hazai állomásaként rendeztük, vendégeink voltak még a két évvel ezelőtti U11-es Döntő legjobb magyar csapatai is. Nagyon színvonalas tornát sikerült összehoznunk, hazai diadallal, ez nagyszerű eredmény, de a szakmai siker mellett itt is meg kell említeni rendezés minőségét, ami minden vendégünk elismerését kivívta. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak akik segítettek, edzőknek, szülőknek a SMAFC, az SKC és az NYME, az Universitas Fidelissima KFT vezetőségének. Talán már ismétlésnek tűnik, de a Kenguru Jamboree rendezése is hatalmas sikert aratott, az új rendszer minden nehézsége ellenére is sikerült jó hangulatú versenyt rendeznünk.”

20160706_Evadzaro_szakmai_05

Csapataink évről évre egyre több nemzetközi megmérettetésen vesznek részt. Nem volt ez másképpen az elmúlt szezonban sem.

„Talán mindennél fontosabbnak tartom a nemzetközi kapcsolatokat, a nemzetközi tornákon való részvételt. Fontos, hogy a játékosaink megméressék magukat a nemzetközi csapatokkal szemben, így a már említett versenyeken (EYBL, U12 SZLOVÁK-CSEH BAJNOKSÁG) kívül jártunk Franciaországban, Lengyelországban, Ausztriában is. Hamarosan útnak indul U14-es csapatunk Taipei-be, és már szervezés alatt van U18-as csapatunk londoni túrája. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy „magunkat” edzőket is képezzük így az elmúlt szezonban is meglátogattam a Barcelona Kosárlabda Akadémiáját, ahol rengeteg értékes tapasztalatot szereztem.”

20160706_Evadzaro_szakmai_06

Az elmúlt években végzős, volt Sportiskolás kosarasokról is vannak visszajelzéseid?

„Természetesen nyomon követjük egykori játékosainkat is, minden évben figyeljük a teljesítményüket. Kézenfekvő, hogy a SMAFC NB I B csoportos csapatával kezdjük az értékelést. Nyugodtan mondhatjuk, hogy lassan az egyetemi csapat gerince az egykori és a mostani „sportiskolás” fiatalokból tevődik ki. Talán a legszebb edzői feladat ezeket a játékosokat beépíteni a felnőtt mezőnybe, de ne csak a legfiatalabbakról beszéljünk. A „mai” SMAFC meghatározó játékosa már az a Nagy Gergő, Berneczei László és nem utolsó sorban Török Balázs, akinek pár éve még az U18-as döntőben tapsolhattunk. Mindhármuk nagyon jó teljesítményt nyújtott az elmúlt szezonban, sajnos Török Balázs komoly sérülést szenvedett, Neki ezúton is jobbulást kívánok. Az U16-os bajnokok közül Werner Viktor teljesítményét kell először megemlítenünk, de az idei évben érkező Füzi Róbert, valamint a szintén bajnok Németh Márk és Papp Barna is többször nyújtott remek teljesítményt, és néha már Polgárdy Ádám is megvillantotta tudását a pályán. Az SKC-s Élő Bálint elsősorban az U20-as bajnokságban emelkedett ki a mezőnyből, több statisztikai mutatóban is a legjobb lett. Czukor Bence a PVSK csapatában szerepelt, ahol többször pályára lépett a felnőtt csapatban. Blaskovits László a Jászberény csapatában, a Rostás testvérek pedig Hódmezővásárhelyen szerepeltek.”

20160706_Evadzaro_szakmai_07

Akkor sikeresnek mondhatjuk az elmúlt bajnoki évet?

„Összességében azt kell elmondanom, hogy rendkívül eredményes szezont zártunk, tíz éves fennállásunk talán legjobb szezonját. Bár idén nem sikerült érmet szereznünk, de nagyot léptünk előre. Természetesen nem szabad megállnunk, amíg a játékosok, edzők nagy része pihen, mi már dolgozunk a még eredményesebb jövőért. A legnagyobb siker természetesen az lenne, ha több soproni játékost látnánk felnőtt csapatainkban, Azt gondolom jó úton vagyunk, a felnőtt csapatok (SKC, SMAFC) vezetősége, beleértve a szakmait is,  figyel az utánpótlásra, ezért azt gondolom a szervezeti felépítettség remek, jöhet a még több munka! Két év telt el azóta, hogy közösen (SKC, SMAFC, SPORTISKOLA) elterveztük a jövőt és fiatal játékosaink már meglépték az első lépcsőfokot, reméljük hamarosan jöhet a második! A konkrét eredmények mellett jól sikerültek az egyéb rendezvényeink (Mikulás, Nyuszi Kupa, Nyári tábor), sikerült tovább építenünk a kapcsolatot a Darazsak Akadémiával az „alsó korosztályoknál”. Zajlott az idei évben edzőképzés is Sopronban, amely természetesen nem köthető egyik egyesülethez sem, de, mint a képzés szakmai vezetője érdekes volt megismerni azokat a fiatalokat, akik edzői pályán törik a fejüket. Azt kevesen tudják, hogy az elmúlt évben zajlott egy „AUDIT” a magyar kosárlabdában, ahol a 35 kiemelt egyesületet vizsgálták (Sopronból a Soproni Sportiskola Egyesület és a Soproni Darazsak Akadémia ), nagy öröm számunkra, hogy értesüléseink szerint mindkét soproni kosárlabda egyesület kiválóan szerepelt az átvizsgálás során. Végül, de nem utolsó sorban azoknak akik a nyáron is dolgoznak (edzők, játékosok, vezetők) jó munkát kívánok, a már pihenőjüket töltő valamennyi soproni „kosárlabdabarátnak” kellemes kikapcsolódást a nyárra!”