Döntők előtt

A döntők előtt Horváth József szakmai vezetőt kérdeztük a lehetőségekről, a csapatokról.

Elérkeztünk a döntők időszakához. Milyen sportiskolás csapatokért izgulhatunk és mikor?

„Gyakorlatilag az év vége felé járunk, ilyenkor van az utánpótlás döntők időszaka, szerencsére azt mondhatom lesz programunk bőven. Az idei évben gyakorlatilag minden korosztályban ott leszünk a döntőkben legyen az A vagy B döntő.
Kezdjük mindjárt a mostani hétvégével. Budapesten kerül sor az U20-as döntőre, ahol a SMAFC csapata képviseli a soproni színeket. Ez mindenképpen a soproni férfi kosárlabda sikere, ugyanúgy részese az SKC, a Sportiskola Akadémia és természetesen elsősorban a SMAFC csapata, játékosai és edzőjük, Farkas Dávid. Mindenképpen nagy siker és meglepetés, hogy ott lehetünk, és próbáljuk a legjobb eredményt elérni. Ezúton is gratulálok a fiúknak, edzőknek egyaránt!
A következő hétvégén már egy hazai eseménnyel folytatjuk. A Krasznai Csarnokban kerül sor az U18-as B Döntőre, ahol Bali Ádám és Farkas Dávid csapata próbálja a legjobb helyezést kiharcolni. A csapat a kiemelt bajnokságban kezdte az évet és év közben több hullámzó teljesítménnyel kivívta a B döntős részvételt. Várjuk a szurkolókat a meccsekre április 27-én, 28-án és 29-én! Reméljük, teljes csapattal az eredményesebb arcát mutatja majd a csapat!
Meszlényi Róbert U16-os csapata már biztos résztvevője valamelyik döntőnek, a MAFC ellen vívhatjuk ki az A döntőbe jutást, de már így is elégedettek lehetünk. A rájátszás első körében a Kőbánya együttesét ütöttük el a továbbjutástól. Tudjuk, hogy a MAFC erősebb ellenfél, de azt is tudjuk, hogy fiaink nem fogják könnyed adni a győzelmet.
A Csátaljay Gábor által irányított U14-es csapatunkat szintén egy lépcső választja el a döntőtől, ráadásul ezt a lépést hazai pályán, szintén a Krasznai Csarnokban tehetik meg a fiúk. Reményeink szerint ott lehetünk majd a legjobbak között. Május 5-én és 6-án eldől, hogy sikerül-e az A Döntő!
Az U11-es és U12-es csapatunk Barlai Tamás vezetésével idén is kivívta a részvételt az Országos Jamboreen. Ez szerencsére már évek óta sikerül, így idén is ott vagyunk a legjobbak között. Ráadásul az U11-es korosztály döntőjére szintén Sopronban kerül sor június első hétvégéjén.
Van tehát bőven programunk, de nagyobb bajban lennénk, ha nem lenne.”

Miután sikerrel elnyertétek a Kosárlabda Akadémia címet, nagyobb nyomás nehezedik a vezetésre és a játékosokra?

„Nem gondolom, hogy nagyobb lenne a nyomás, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örülünk az eredményeknek. A sikerek mindig jókor jönnek, ilyen szituációban pedig különösen.
Ha konkrétan arra gondolok, hogy fontos e a döntőben az eredmény? Igen természetesen fontos, de nem elsősorban a konkrét eredmény miatt, a legfontosabb dolog az, hogy ott legyünk, mert a döntőkön olyan dolgok történnek, amik a szezonban máskor nem. Itt koncentráltan jelentkezik minden, ami a kosárlabdához kell.
Tudjuk azonban, hogy elsődleges célunk olyan játékosok nevelése, akik majd a felnőtt csapatokban versenyeznek.
Személy szerint olyan játékosokat szeretnék nevelni, akik jó emberek, jó versenyzők, jó soproniak, akik, ha kell délelőtt még átsegítik az idős nénit a várkerületi zebrán, délután már felszántják a pályát a soproni csapatért, hogy még egyszer ne kerüljünk ilyen helyzetbe, mint az idei évben.
Azt is tudnunk kell azonban, hogy az ilyen játékosok a döntőkön születnek, és ott edződnek!”

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye a győzelemre?

„Nem szeretnék senkire nagyobb terhet tenni, de talán az U14-es csapat érheti el a legjobb eredményt, azonban kihangsúlyozom a „lényeg” már megvan mindegyik csapatunknál.

Ezúton szeretnék valamennyi soproni felnőtt és utánpótlás csapatnak sikeres bajnoki szezonzárást kívánni a hátralévő időszakra!”

Az interjút Takács Eszter készítette