Bemutatjuk a 2019/2020-as évad edzőit

Sorozatunkban az eddigi edzőktől kérünk egy rövid összefoglalást, illetve a jövőről alkotott elképzeléseikről néhány szót.

Bali Ádám | Barlai Tamás | Csátaljay Gábor| Doncsecs Kitti | Farkas Dávid | Németh Dániel | Palotai Péter | Ponrácz Levente

 

Bali_AdamBali Ádám

Hogyan értékeli az elmúlt évet a csapatánál/csapatainál?

„Nagyon megszerettem ezt a csapatot. Sikerült egy jó közösséget kialakítani és úgy érzem megtaláltam a közös hangot a fiúkkal. Sajnos a kitűzött célt nem tudtuk véghezvinni, vagyis a B-döntőbe jutni, de nem sokon múlott! Ezt leszámítva egy sikeres, és hasznos évnek értékelem!”

Mi volt a legrosszabb, illetve a legjobb élménye?

„A legrosszabb élményemként a Jászberény elleni mérkőzést tudnám felemlegetni, de csak az eredmény és az egyéb tényezők miatt.
A legjobb, pedig szinten ehhez a tornához köthető, hisz itt a fiúk olyan akaratról, csapatszellemről, küzdésről, alázatról tettek tanúbizonyságot, amiért a szememben minden mérkőzésen Ők jöttek le a pályáról győztesként.”

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„Jövőre én kapom a 2007-es korosztályt. Csak néhány játékost ismerek onnan, így az elsődleges feladat a jó kapcsolat kialakítása, a gyerekek megismerése lesz számomra. Nekik új lesz a korosztály. Más lesz a labda mérete, taktikailag is bővülni fog a repertoár, így ez az év nagyon a tanulásról fog szólni.”

Barlai_TamasBarlai Tamás

Hogyan értékeli az elmúlt évet a csapatánál/csapatainál?

„Az elmúlt évet összességében pozitívra értékelem. Idén is az U11-es és U12-es csapatnál voltam.
A 2007-es csapattal bejutottunk a Jamboreeba. Az alapszakaszban egész simán, az összevonás után kicsit nyögve-nyelősen haladtunk. A kitűzött célt, hogy a gyerekek alkalmasak legyenek a következő korosztályba lépni, elértük.
A 2008-as csapattal ennél nehezebben alakult a szezon, folyamatosan küzdöttünk, hol az ellenféllel, de leginkább magunkkal. A következő szezonban folytatjuk a megkezdett munkát.”

Mi volt a legrosszabb, illetve a legjobb élménye?

„A legrosszabb élményem az a bő kéthetes időszak, amikor mind a két csapattal dupla vereséget szenvedtünk. A következő fordulókban ezt a hibát kijavítottuk és végül pozitívan jöttünk ki belőle.
Legjobb élmény mindig az, amikor látom a srácokon az elvégzett eredményes munkát.

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„A következő szezonban visszük tovább a 2008-as gyerekeket az U12-es korosztályban. Itt a feladat szintén az U14-re való felkészítés lesz. Lesznek új gyerekek is, a 2009-es születésűek, velük most kezdjük majd a két éves programot. Náluk az összekovácsolás lesz a legfontosabb feladat, illetve a felzárkóztatás.”

Csataljay_GaborCsátaljay Gábor

Hogyan értékeli az elmúlt évet a csapatánál/csapatainál?

„Az elmúlt szezonban először próbálkoztunk azzal, hogy nem tudásszint alapján bontottuk ketté az U14-es korosztályt, hanem születési évfolyamonként versenyeztettünk egy 2005-ös és egy 2006-os csapatot. Én a fiatalabbik csapattal dolgoztam. Szerettünk volna az ország legjobb 32 csapata közé kerülni, ez sajnos nem sikerült. Hamar szembesültünk vele, hogy az egy évvel idősebb csapatok ellen nem tudjuk felvenni a versenyt. Testmagasságban, testsúlyban és gyorsaságban le voltunk maradva az ellenfeleinktől. Kíváncsian várom, hogy jövőre a saját korosztályukban mire lesznek képesek a fiúk.
A technikai és taktikai elemek elsajátításában az elképzeléseimnek megfelelően haladtunk. Akarati tényezőkben, küzdésben és a minőségi edzésmunkában viszont nem tudtunk olyan szinten előrelépni, ahogy én azt szerettem volna.

Mi volt a legrosszabb, illetve a legjobb élménye?

„Rossz élményem nem volt a csapattal.
Pozitív élmény látni, hogy néhány srác a kitartó, céltudatos munkájával mekkorát fejlődött, és egy év alatt kiegészítő csapattagokból meghatározó játékosokká léptek elő.

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„A következő évben is a 2006-os csapattal fogok dolgozni, folytatjuk az idén megkezdett munkát.”

Doncsecs_KittiDoncsecs Kitti

Mi volt a legjobb és legrosszabb élménye?

„A legjobb élményem mind a két csapatomnál, az az út amit a srácok megtettek a kezeink alatt. Tanácsokat tudunk nekik adni, amiket majd a pályán és azon kívül is hasznosítani tudnak.
A legrosszabb élményt már szétbontanám.

Kezdve a kicsikkel ez számomra az utolsó forduló volt. Sajnos nem sikerült kellőképpen befejezni a szezont. Így mind a két, amúgy nyerhető mérkőzésünket elveszítettük.
A nagyobbakkal pedig egyértelműen az V. forduló. Az utána átélt öltözői hangulatra biztosan egész életemben emlékezni fogok.”

Hogyan értékeli az elmúlt évet?

„Összességében szerintem egy jó év volt. Mindenképpen mozgalmas, bár kissé hullámvölgyekkel tarkított szezont tudhatunk a magunk mögött.
Az U11-es csapatunk kapcsán szeretném kiemelni ami a soproni Jamboreen külső szemlélőként szúrt szemet. Elsősorban elmondatom, hogy egy nagyon klassz és összetartó csapattá sikerült kovácsolódnunk. Büszke voltam a srácokra és örültem, hogy nem csak a csapatösszhangban, de a játékban is láttam nagy előrelépéseket. Azt is jó volt látni, hogy a Citrom Lufi csapatom sajnálatos 3 vereségéhez, jócskán hozzájárultak az ellenfélben játszó soproni játékosaink.

Az U12-es csapatunkat a csütörtöki szülő–gyermek mérkőzéssel már hivatalosan is továbbadtuk Bali Ádámnak. A 2007-esekkel is tömérdek közös élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk az együtt töltött 2-3 év során. Nagyon sokat tanultam a srácoktól, ezért is olyan nehéz az elválás. Természetesen azért nem fognak a következő években sem teljesen megszabadulni tőlem. A mérkőzéseiken, igaz már csak a lelátóról, de biztosan az egyik fő szurkolójuk leszek.”

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„A célok a következő évre nézve, hogy egy klassz kis csapatot tudjunk kialakítani, az újonnan hozzánk érkező játékosokból. Illetve, hogy a 2008-as csapatot megfelelően tudjuk felkészíteni a serdülős évekre.”

Farkas_DavidFarkas Dávid

Hogyan értékeli az elmúlt évet a csapatánál/csapatainál?

„Mivel a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémián a 2018/19-es szezonban vezetőedzői teendőket nem láttam el, csak az U18 A csapatról tudok nyilatkozni, ahol Molnár József segédedzője voltam.
Sajnos az év mindenki számára csalódást keltő volt, hiszen nem sikerült a legjobb 8-ba kerülés, majd ettől annyira összeomlott a csapat, hogy a bajnokság 14. helyét sikerült csak a B döntőben megszereznünk.”

Mi volt a legrosszabb, illetve a legjobb élménye?

„Legrosszabb élményem a Debrecen elleni keresztjáték visszavágója volt, ahol másodpercekkel a lefújás előtt is esélyünk volt az A döntőbe jutásra, ám ez sajnos nem sikerült. Percekkel a mérkőzés vége után a csarnok különböző pontjairól kellett a fiúkat összeszednem és lelket önteni beléjük, ez messze a legnehezebb perceim közé tartozott a 2018/19-es szezonban.
Legjobb élményem a Falco elleni őszi hazai alapszakasz mérkőzés, valamint a Szeged elleni szintén idegenbeli keresztjáték mérkőzés volt, ahol úgy éreztem, hogy igazán egymásért küzdött minden keretben lévő játékos.”

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„A 2019/20-as szezonban vezetőedzői teendőket fogok ellátni a Sportiskola U16 B, U18 B csapatainál valamint a SMAFC több korosztályában is.
Célom a B csapatoknál a játékosok egyéni fejlesztése lesz mind technikailag, mind taktikailag és az, hogy továbbra is hasznos tagjai lehessenek az Akadémiának a következő szezonokban.
Ha e mellé eredményekben is sikeres szezon párosul, az csak hab lesz a tortára.
Bár a munka még javában folyik ezúton is kellemes nyarat és jó pihenést kívánok minden Sportiskolás játékosnak, edzőnek és vezetőnek és egyben sok sikert kívánok a 2019/20-as szezonhoz!”

Nemeth_DanielNémeth Dániel

„A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U11-14-es játékosainak és a kiemelt csoportnak vagyok az erőnléti edzője. Az edzéseket a funkcionális edzés szemléletében végzem, ami megtanítja a játékosoknak a különböző mozgásminták szabályos kivitelezését saját testsúllyal, vagy különböző eszközök segítségével. Az U11-14-es korosztálynál elsődleges fontosságú az alapgyakorlatok szabályos kivitelezésének megtanítása, a testtudatosság és izomfunkciók kialakítása. A kiemelt csoportba azon játékosok szerepelnek, akiknek pár éven belül esélyük lehet a felnőtt csapatba kerüléshez. Nekik kiemelt edzésmunkát kell teljesíteniük, amit folyamatosan végzett tesztekre építünk.
Kevesebb mint egy éve dolgozom az egyesületnél, de ezen idő alatt volt alkalmam megismerkedni a játékosok zömével és örömmel tölt el, hogy ők is szívesen vesznek részt az edzéseimen. Szerepem az egyesületnél idei évtől kicsit kibővül, így több munkával szemmel láthatóbb fejlődés és nagyobb sikerek érhetők el.”

Palotai_PeterPalotai Péter

„Az én helyzetem egy kicsit speciális a sportiskolában, mivel nekem már jó pár éve nincs csapatom (utoljára még Horváth Józseffel »vittük« az 1994-1995-ös korosztályt), így én nem tudok csapatok múltjáról és jövőjéről beszélni. Ami viszont nagyon jó, hogy mivel én egyéni képzéseket, edzéseket tartok, hosszú évek óta látom a sportiskolás kosarasok egyéni fejlődését, a legkisebbektől a legnagyobbakig! Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy ehhez nekem is van egy kicsi közöm, és erre nagyon büszke vagyok!
Az, hogy én ilyen edzéseket »vezénylek«, saját indíttatásból is fakad (amikor én voltam 16-17 éves nekem is volt egy edzőm, aki egyéni edzéseket tartott nekem, és úgy érzem, hogy ezek a foglalkozások a későbbi pályafutásomban nagyon fontos szerepet játszottak), illetve az élet is így hozta, a fent már említett Horváth Józseffel, és aztán a felnőtt csapatnál Meszlényi Róberttel eltöltött 4-5 év alatt!
A következő évről, évekről ugyanazt tudom mondani, amit a gyerekeknek is sokszor hangsúlyozok az edzéseken, mégpedig azt, hogy komoly siker csak kemény munkával érhető el, és hogy az egy tévhit, hogy a meccseket a jobban dobó, több lepattanót szerző, kevesebb labdát eladó… stb. csapat nyeri, sokkal inkább a fegyelmezettebb, jobban koncentráló, nagyobb alázattal és sebességgel játszó csapat!

Pogracz_LeventePongrácz Levente

Hogyan értékeli az elmúlt évet a csapatánál/csapatainál?

„Csapat szinten komolyabb terveim voltak, mint ahova eljutottunk, sajnos a csapatnak csak egy szűk metszete volt partner a munkában. Személyekre lebontva már sokkal jobb a helyzet. Lelkiismeretfurdalás nélkül állíthatom, hogy mindenki jobb kosárlabdázó, illetve ami talán még fontosabb, jobb ember is lett, mint tavaly augusztusban volt. Azt, hogy a pohár félig teli vagy félig üres, majd a következő évek döntik el.”

Mi volt a legrosszabb, illetve a legjobb élménye?

„Annál nem volt rosszabb mint mikor (az év során többször is) egy kiábrándító vereség után még 24 óra sem telt el, de már a következő mérkőzés volt soron. Emiatt esélyünk sem volt kijavítani a hibákat, rendet rakni a fejekben és jóformán feltett kézzel mentünk ki a pályára másnap.
A legjobb pedig, mikor az első győzelem után az öltözőben 11 fülig erő száj fogadott. Mint tudjuk, mindig az első a legnehezebb.

Merre tovább? Mi a jövő évad legnagyobb feladata az Ön számára?

„Mint fő cél továbbra is »csak« egy dolog lebeg a szemem előtt: Mindenki akivel együtt dolgozom, a lehető legtöbbet fejlődjön.