BARLAI TAMÁS BESZÁMOLÓJA A NÁPOLYI TORNÁRÓL

25. Torneo Natale Sotto Canestro – U12 Bivalyok

2019 karácsonyán egy nápolyi karácsonyi tornára hívták meg a csapatunkat. 26-án hajnalban
indultunk el. Szokásosan Montecatini Terme-ben volt egy megállásunk. Itt volt egy kis időnk, hogy
kicsit megnézzük a várost is.

Másnap reggel indultunk tovább Nápolyba. Ahogy megérkeztünk, egy ebéd után részt vettünk a megnyitó ünnepségen. Itt mindegyik csapat ki lett hívva és név szerint be lett mutatva. A megnyitó ünnepséget követően elfoglaltuk a szállást, majd mentünk is az első meccsünkre.


A tornára egy évvel fiatalabb csapattal érkeztünk, ezt az első mérkőzésen tapasztaltuk is. A PSA Sorriso Salerno csapatával játszottunk, akik mind magasságban mind pedig súlyban jelentős előnyben voltak hozzánk képest. Ez a játék képén meg is látszott, de leginkább a srácokon lehetett érezni a megilletődöttséget. A végeredmény 9:67. Este egy kicsit elbeszélgettünk a csapattal, hogy miért is vagyunk itt, illetve mit szeretnénk látni a további meccseken.

A második mérkőzésre a 2. napon reggel került sor, a Tresana Volla C.E. Barra csapata ellen. Itt egy szintén fizikálisan előttünk járó, de gyengébb képességű csapattal találkoztunk. Ezen a meccsen érződött, hogy lehet esélyünk. Végig tudtuk játszani a saját játékunkat, sőt még egy új játékot is tudtunk tanulni, amit mérkőzés szituáció
közben meg is értettek a srácok. A bajnokságban remélem fog segíteni, hiszen ezzel bővült a repertoárunk. A meccse vége szorosan alakult, de előnyből várhattuk az utolsó percet. A gyerekeknek helyén volt a keze és a szíve is, amivel végül szorosan, de meg tudtuk nyerni a mérkőzést. A végeredmény 42:39.

A 3. mérkőzés még aznap délután volt. Az ellenfél a Stella Azzurra Roma csapata
volt. Szintén fizikális hátrányban voltunk, de a mérkőzésen végig összeszedettek voltak a gyerekek és
nem voltunk alárendelt szerepben. Nagyon szép támadásokat vezettek, ügyes megoldások voltak és
védekezésben is jót küzdöttek. A végeredmény 64:32.

A 4. meccsünk a torna utolsó napján délelőtt volt. Az ellenfél az izraeli csapat, a Bnei Herzliya volt. Az első félidőben az első napihoz hasonlóan teljesen alárendelt szerepet játszottunk. Egy kis fejmosást kaptak a srácok a félidőben, aminek meg is lett az eredménye. A második félidőben sokkal keményebbek voltunk és mind támadásban, mind védekezésben fel tudtuk venni a versenyt. Az első félidőben majdnem 60 pont volt a csapatok között, de a másodikban ezt csak 20 ponttal tudták növelni. A végeredmény 94:15.

Az utolsó, a helyosztó meccsünkre az Uniobasket Maddaloni csapata ellen került sor. Ezen a meccsen már sajnos nagyon érződött a fizikai fáradtság, ami miatt sok rossz döntést is hoztunk. De le a kalappal a csapatom előtt, mert küzdöttek, hajtottak, amíg le nem fújták a találkozót. A végeredmény 18:52.

Még az eredményhirdetés előtt megnéztük a torna döntőjét is, ahol kétszeri hosszabbításban dőlt el a meccs, úgy, hogy a vesztes csapat a végére 4 emberrel maradt csak. Az eredményhirdetésen mindegyik csapatot díjazták, illetve választották az All-Star csapatot és megválasztották a torna MVP-jét is.

  
A meccsek mellet volt lehetőségünk városnézésre is, megnéztünk több nápolyi nevezetességet, láttuk
Pompeii városát, Amalfi városát, illetve már hazafelé utazás közben egy kisebb római városnézés és a
Vatikán megtekintése is belefért a programba.

Összességében a tornát pozitívra értékelem, mind a kosárlabda vetületében, mind a csapatépítés
szempontjából tudtunk előre lépni. A gyerekek is élvezték ezt az utazást, nagy élményt jelentett nekik
ez a pár nap még 2019 végén.