Akik nem ismernek akadályt a palánkok alatt sem

Pedig mozgásukban akadályozottak. A sportiskola kerekes székes kosarasai – eltérő fokban ugyan, de – korlátozottan mozgásképesek, ez azonban nem gátolja őket abban, hogy sportosan éljenek, rendszeresen edzenek és akár versenyeken is megmutassák mit tudnak.

– A sportiskola adja számunkra a biztos hátteret, amolyan védőernyőként segítenek bennünket. Ők intézik a papírmunkákat, a nevezéseket, adják a felszerelést és mindenben támogatnak bennünket – mondja dr. Bihari Csaba, egyike a sportos kerekes székeseknek. Csaba tizenkét éves korában biciklivel esett el egy kivilágítatlan, hátrahagyott árok miatt, és szenvedett maradandó sérülést. Azóta székben ül, de kevés nála aktívabb fiatalembert hord hátán a Föld. Ő irányítja a Sólymok Sportegyesületet, ahol a kosárlabda mellett kézilabdáznak, teniszeznek, para teqiszeznek, és eveznek is. Bihari Csaba több sportágat is remekül űz a székben, bár a teniszben egy porcsérülés miatt korábban hosszabb pihenőre kényszerült… És persze dolgozik is a 34 éves fiatalember, jogász egy soproni ügyvédi irodában.


– Az egyesületünk 2015-ben alakult, s a kezdetektől együttműködünk a sportiskolával. Leigazolták a kosarasainkat, s azóta is a legnagyobb egyetértésben dolgozunk velük. Heti két edzésünk van a Líceum tornatermében – folytatta dr. Bihari Csaba, aki örömmel számolt be arról, hogy a sportiskola segítségével kaptak új, profi szintű sportszékeket.

– Ez óriási dolog, mert ezek a speciális székek nagyon drágák, s mi ráadásul a legjobbakat kaptuk. Összesen tíz ilyen eszközt vásárolt a sportiskola. Mindnyájan precízen megmunkált, személyre alakított, a játékosok képességeihez és méreteihez igazított székekben játszhatunk, ami sokkal biztonságosabb és kényelmesebb is számunkra – osztotta meg közös örömüket a sportoló.

A Sólymok és a sportiskola minden évben tart egy olyan mérkőzést, ahol a sportiskola egyik ép csapata ül be a kerekesszékekbe és így játsszanak barátságos mérkőzést kerekes székes sporttársaik ellen. Ezek rendkívül jó hangulatban szoktak telni, egyben kiváló alkalmat adnak a fiatalok érzékenyítésére.

Nagy Márta