A színfalak mögül- Interjú Horváth József szakmai vezetővel

Szakmai Igazgatónk, Horváth József adott interjút:

 Mit gondol a tavalyi évről? Mi az, amivel elégett volt és mivel kevésbé?

– Az az igazság, hogy az utánpótlás nevelésben kettős dolgot kell figyelni, az egyik , hogy mennyire fejlődnek a fiatal játékosok, a másik pedig, hogy konkrétan milyen eredményt érnek el a csapataink. Ha az elsőt nézzük, és talán ez a legfontosabb, hogy hogyan fejlődnek a játékosaink, hiszen nekünk az a célunk, hogy minél előbb felnőtt csapatba juttassunk játékosokat, akkor azt gondolom, hogy mindenképp pozitív tavalyi év volt. Jól dolgoztak az edzőink és jól dolgoztak a srácok. Még nyáron is voltak edzések, ezért azt kell mondanunk, hogy ebben az időszakban is jól dolgoztunk. A második részben, ami abból áll, hogy milyen eredményeket értek el a csapataink, ott nem vagyok maximálisan elégedett, de szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a másodlagos dolog. Az U18-as csapatunk nem jutott döntőbe. Szerettük volna, hogy ott legyenek és úgy gondolom volt is rá esély. Az U16-os csapatunk ott volt a döntőben, 8. helyen végzett. A döntő mindig egy 4-5 napos külön verseny, sokat segít a játékossá válásban is és természetesen az egyesület megítélésében is. Ott voltunk a döntőben, 8. helyen zártunk. Itt is egy kicsit jobb eredményt vártunk, de ezzel elégedettek lehetünk. Az U14-es csapatnál pedig egy új szisztémát dolgoztunk ki: évjáratokra bontottuk le a csapatot, U14 és U13-as csapattal dolgoztunk, így nem nagyon volt esélyünk döntőbe jutni, de azon dolgozunk, hogy a következőkben így is ott legyünk a legjobbak között.

 Milyen stratégiát dolgoztak ki erre az évre?

– Ebben az évben az edzői stáb mellett szeretnénk megerősíteni az egyéb kiszolgáló személyzetet. Ezt úgy kell érteni, hogy vannak olyan követelmények, amelyek már adottak az Akadémiánál, mint például az egészségügyi stáb; vezetőorvosként Dr. Sztancs György, illetve fizioterapeutaként Kövér Tamás dolgoztak már korábban is nálunk. Azonban mivel több szász gyerek edz az Akadémián, ezért úgy gondoltuk, hogy nem elég két ember arra, hogy megfelelő legyen sportolóink ellátása. Így sikerült leigazolnunk Bertha Ferencet, aki korábban a magyar labdarúgó válogatott és a kosárlabda válogatottnak is volt gyúrója. Az idei évtől minden héten két napot tölt Sopronban és nagyon lelkesen dolgozik. Rajta kívül alkalmaztuk még Dr. Budavári Ágota sportpszichológiust, aki a magyar olimpiai csapat központi pszichológusa is egyben – az utóbbi években ő volt az, aki a magyar sportolóknak felügyelte a pszichés állapotát, minden olimpián – ő havonta érkezik hozzánk és foglalkozik a gyerekekkel és az edzőkkel is. Emellett az idei évtől már csak az Akadémián dolgozik Lukasz Trzaskoma a Testnevelési Egyetem biomechanika tanszéknek tanára, aki három másik edzővel együtt a sportolók erőnlétért felel. Dr. Sterbenz Tamással, aki a Testnevelési Egyetem rektorhelyetteseként tudományos munkatársként dolgozik nálunk. Úgy gondolom így tudtuk megerősíteni azt a szakmai stábot, ami eddig az edzőkből állt. Ezeken kívül még egy külföldi edzővel, Popadics Misával is bővült a csapatunk, aki az U16-nak lett a trénere.  

A nyáron milyen sportprogramokon vett részt?

 – Ketté kell választanunk: Az egyik az akadémián zajlott munka, ezt csak felügyeltem, tehát nem vettem aktívan részt benne. 10-15 játékosunk van, aki végig dolgozta a nyarat, az erőnléti, illetve kosárlabda edzéseket. Talán ilyen még nem volt, hogy 15 tehetségünk egész nyáron dolgozott. – Személyesen pedig Nápolyban a női Universiade válogatottnak voltam a szövetségi kapitánya. Az idei már a negyedik Universiade volt, amin részt vettem, ez mindig hatalmas élmény, hiszen az Olimpia után ez a második legnagyobb „soksportos” világesemény. – A női válogatott szövetségi kapitányaként a 10. helyet szereztük meg, ami szerintem egy jó eredmény.

 Milyen egyéb programok voltak a gyerekeknek nyáron?

 – A kisebbeknek nyári tábort rendeztünk, illetve azokat a játékosainkat, akik tavaly egész évben jól teljesítettek, megajándékoztuk egy rafting túrával egy hétvégére Ausztriában. Ezen az edzők is részt vettek csapatépítő jelleggel. Emellett természetesen volt egy budapesti edzőtáborunk augusztus elején a Testnevelési Egyetemen, ahol valamennyi kosárlabda játékosunk részt vett.

Milyen egyesületekkel tervez az Akadémia együttműködni ebben az évben?

– Próbálunk ugyanazokkal az egyesületekkel együttműködni, mint akikkel eddig. Sopronban a két felnőttcsapatnak (NBI A csoport SKC, illetve NBI B csoport SMAFC ) mi adjuk az utánpótlást, olyan játékosokat nevelünk, akik egyszer majd megállják a helyüket ezekben a csapatokban. Velük hosszútávon tervezzük ezt a mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködést, természetesen ugyanez mondható el a Soproni Darazsak Akadémiáról, ahol inkább a kisebb korosztályokban (8-12 éves korosztály) működünk együtt. Az iskolákban együtt szervezzük a kosárlabda toborzókat, a foglalkozásokat ott még koedukált csoportokban. Sopron Város Megyei Jogú Önkormányzatával úgy gondolom rendkívül jó a kapcsolat, illetve a budapesti Testnevelési Egyetemmel szintén próbáljuk kiszélesíteni a kapcsolatokat. Nem tettünk le arról sem, hogy az FC Barcelonával folytassuk az 5-6 évre visszanyúló együttműködést. Ez eddig abban merült ki, hogy évente többször vehettem részt az edzéseiken, egyszer pedig egy kosárlabda csapatunk is eljutott és megmérkőzött az FC Barcelonával.

Az új szezonban mi az, amit el szeretne érni a csapatokkal?

– Én annak örülnék a legjobban, hogyha nem is az idei évben, mert ez nem ilyen egyszerű, de minél több soproni nevelésű játékosunk pályára lépne a felnőtt csapatban. Jelen pillanatban az SKC felnőtt csapatában Élő Bálint, Werner Viktor azok, akik már ott vannak évek óta. Az idei évben került fel Schöll Ricsi, aki reméljük, hogy bekapcsolódik a felnőtt csapat munkájába és sok jó percet szerez a soproni szurkolóknak. Illetve a SMAFC csapatában már nem is sorolom fel, hogy hány játékosunk van, aki ott pattogtat. Ennek örülök a legjobban. Természetesen, ha jó eredményt érünk el, azaz sikerül érmet szereznünk valamelyik korosztályban, akkor kifejezetten boldog leszek.

Sikeres évet a Sportiskolának!

Hajrá Sopron!

Interjút készítette:

Horváth Júlia és Rátkovics Viktória