A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadéma a tavalyi sikerek megismétlésére készül az idei utánpótlás bajnokságokban

Veretlenül állnak a tabella élén a soproni fiúk.

 

 

A tavalyi sikert szeretné megismételni a fiú utánpótlás Sopronban, miután az előző bajnoki szezonban az U14 és U20 korosztály bronzérme mellett az U16-os korosztály negyedik helyet, az U18-as korosztály ötödik helyezést ért el.  A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia az MKOSZ kiemelési rangsor alapján az ország három legjobb akadémiájának egyike volt. Az is akar maradni.

Az idei bajnoki küzdelmek során minden mérkőzését megnyerte a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U16-os és U18-as fiú csapata. Utóbbi ráadásul úgy, hogy több játékosa folyamatosan játszik az Sopron KC NB1 A csoportos csapatában is. 

– Rengeteg munka van a veretlenségben, de mindennek az alapja az, hogy sok jó játékosunk van – mondja Misa Popadic, az U16-os csapat vezetőedzője. Négy forduló van a fiúk mögött, ebben a szezonban minden meccset megnyertek. Megelőzik a tabellán a Zalaegerszeg, a Vasas, a Szombathely, a Budafok, a Dávid Kornél Akadémiát, a Kaposvár és a Szeged korosztályos csapatait is. Vasárnap fontos mérkőzést játszanak a fiúk a második helyen álló Zalaegerszeggel, de a soproni srácok nagyon szeretnék megőrizni veretlenségüket.

 

 

– Azt, hogy mennyire jó ez a csapat, nem csak a győztes mérkőzések jelzik, hanem minden más objektív adat is. Keller Bendegúz VAL értékben és a szerzett labdák tekintetében, Nyikos Balázs pedig gólpasszokban áll a bajnokság élén. Ők ketten, jóformán minden statisztikai mutatóban a liga élmezőnyéhez tartoznak, de ami igazán mutatja a csapat erejét, hogy a gólpasszok tekintetében az említett két játékos mellett Gadácsi Dávid és Szekeres Áron is az első ötben szerepel a mezőnyben, így a legjobb 5 asszisztot átlagoló játékosok közül négy a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia játékosa. A csapat vezetőedzője ugyanakkor rögtön hozzáteszi: 

– Ez a csapat nem három-négy kiemelkedő kosarasbóll áll, hanem tizenkét csapatjátékosból, akik egymást teszik jobbá. 

A siker titkáról hosszan tudna mesélni a vezetőedző és munkatársa, Pongrácz Levente. Azt mondják, az egyik fontos komponens, hogy második éve dolgoznak a csapat nagy részével. A fiúk bár kamaszok még, a kosárlabdával szembeni szemléletük már profi. Ahogy a terhelésük is: novemberben például tizenegy mérkőzést játszanak. Ott lesznek a szlovákiai EYBL U16-os tornán, a csapat nagy része pedig a Sopronban megrendezésre kerülő EYBL U17-es mérkőzés-sorozaton is. 

 

 

– Nagyon jó a csapatszellem, elkötelezettek a játékosok, fejlődni akarnak, és mi mindent megteszünk, hogy ez sikerüljön is nekik. A csarnokban spanyol szakemberek által kiépített WIMU mozgáselemző rendszer sokat segít az edzéstervek összeállításában, az objektív adatok feldolgozásával egyéni fejlesztéseket is sikeresen végzünk – mondják az edzők. 

Az U18-as csapat négy forduló után vezeti a tabellát, s ők sem a szerencsének köszönhetik a veretlenségüket. 

– Nem hiszek a szerencsében. Erről ugyanazt gondolom, mint Gary Player: “Minél többet dolgozom, annál szerencsésebb leszek” – idézi a profi golfozót Carlos Vallejo vezetőedző. Csátaljay Gábor másodedzővel – akivel már félszavakból is értik egymást – az előző szezonban is együtt dolgoztak a fiúk többségével, a fiatalabbakkal pedig augusztus óta készülnek. 

 

 

– Igazán jó csapat jött össze, kiegyensúlyozottak a fiúk, minden poszton van megfelelő, erős játékosunk – dicséri a srácokat a spanyol edző. Carlos Vallejonak is határozott elképzelése van arról, hogyan lehet profi csapatot építeni, nem a mindenáron való győzelemre hajt, hanem a játékosok fejlődésére. Számára a tabellán elfoglalt helynél is fontosabb, hogy jó kosárlabdázókat neveljen a soproni akadémia. Hogy ez mennyire sikerül, azt mutatja a sportiskola U18-as csapatának két meghatározó játékosa, Csátaljay Péter és Csendes Péter sikere, akik az SKC NB1 A csoportos csapatával edzenek és egyre jelentősebb szerepet is vállalnak a felnőtt csapat mérkőzésein. Csátaljay Péter például a Pécs elleni meccsen 21 percet játszott és nyolc pontot dobott, Csendes Péter pedig a Nyíregyháza ellen ment nagyot.  

– A csapatban ők a vezéregyéniségek, társaik számára is mintát adnak, hiszen elérték a célt: a felnőtt profi csapatban edzhetnek és játszhatnak – mondja róluk Carlos Vallejo. Kiemeli Lakatos Levente küzdeni akarását is, ő az a játékos, aki a legtöbb energiát teszi a napi munkába, a legnagyobb fejlődésen megy át és a legtöbbet teszi a csapatért. Szabó Dani is jól dolgozik, a Kecskemétről érkezett játékos fontos tagja lett a sportiskolás családnak. 

 

 

Az U18-asok vezetőedzője hétfőnként egyeztet az Sopron KC felnőtt csapatának vezetőivel és a sportiskola szakmai vezetőjével közösen elkészítik az utánpótlás játékosok heti beosztását. Bár az U18-as csapatban nyilván hiányzik a két meghatározó fiú, amikor a sérülések miatt játékoshiánnyal küzdő Sopron KC-t segítik ki, Carlos Vallejo mégsem bánja, ha a “két Peti” a felnőttekkel dolgozik. 

– Ez az utánpótlás feladata. Az ő sikerük az egész sportiskola sikere, hiszen ők az akadémia neveltjei.  Az együttműködés pedig működik, kölcsönösen segítjük egymást – összegzi véleményét a spanyol edző. 

 

 

A soproni akadémia U 18-as csapata legközelebb jövő hét csütörtökön a Zsíros Akadémiával találkozik. Tavaly az országos döntőben a legjobb négy közé jutásért kaptak ki tőlük a soproni fiúk két ponttal. Most revansot szeretnének venni…