Összegzés: Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság – Döntő

2019. május 9–12. között a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia rendezhette meg a Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság országos „A” döntőjét. A rendezésről, az eredményről dr. Szekeres Csaba, egyesületünk elnöke, Horváth József szakmai vezetőnk, valamint Sterbenz László, U16A csapatunk vezetőedzője, nyilatkozik.

 

Dr. Szekeres Csaba

Szekeres_Csaba„Az országos döntő minden évben és minden korosztályban az egész éves teljesítmény megkoronázása. Hosszú út vezet addig, amíg kialakul a legjobb 8 csapat mezőnye. Akik idáig eljutnak, azok méltán lehetnek büszkék az elvégzett munkára, így vagyunk ezzel mi is. Felemelő érzés házigazdája lenni Magyarország legjobb 8 csapata küzdelmének, hiszen lehetőség nyílik olyan csapatokkal játszani, akik hasonló vagy esetleg még jobb játékerőt képviselnek. Az országos döntőn már nagyon kis különbségek döntenek. Fontos, hogy melyik csapat milyen mentális állapotban érkezik a döntőre és sajnos el kell, hogy ismerjük: a mi formaidőzítésünk rosszul sikerült. Olyan csapatoktól szenvedtünk vereséget, akiket év közben – akár többször is – legyőztünk. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy hosszú-hosszú idő óta nem volt ennyire kiegyensúlyozott a mezőny. Természetesen ki fogjuk elemezni a hibáinkat és abban is biztos vagyok, hogy ki is fogjuk azokat javítani. Látjuk, hogy milyen irányba halad a magyar kosárlabda, többen is megfogalmazták ezzel kapcsolatosan a véleményüket, igyekszünk ezt is hasznosítani és beépíteni a munkánkba. Sok-sok stratégiai döntést kell meghoznunk, de nem szeretnénk ezzel kapkodni. A sportban éppen az az igazán szép, hogy mindig újabb és újabb célokért lehet küzdeni. Tegnap délután még az országos döntő eredményhirdetésén vettünk részt, a héten pedig már a jövő évi csapataink kezdik meg a munkát és készülnek arra, hogy túlszárnyalják az idei eredményeinket. Hiszem, hogy ez már a következő évben sikerülni fog. Az igazi boldogságot azonban az jelentené, ha a Sopron KC csapatában minden évben bemutatkozna egy soproni utánpótlásból kikerült játékos. Ezért dolgoztunk az idén is és ezért folytatjuk a megkezdett munkát jövőre is. Hiszen tudjuk: A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik...

Horváth József

Horvath_Jozsef„Nagyon sokat gondolkodtunk a döntő előtt, hogy megrendezzük-e ezt a négy napos tornát. Sok érv szólt mellette és sok ellene. Gondolom, nem kell ecsetelnem, mennyi munka, pénz, energia kell egy ilyen döntő megszervezéséhez. A végső érv végül az volt, hogy csapatunk játékosai és edzői szeretettek volna hazai pályán szerepelni, így végül a rendezés mellett döntöttünk.
Amikor erre a tornára készültünk, természetesen két fontos dolog volt a szemünk előtt, az egyik, hogy jó tornát szervezzünk, a másik, hogy jól szerepeljünk. Csapatunk az alapszakasz és a rájátszás után dobogós helyen volt, így titkon reménykedtünk egy érmes helyezés megszerzésében. A csoportból talán az első napra jutott két olyan csapat, akiket terveink szerint legyőzhettünk volna. Pár nap után talán jobban átgondolva tudjuk kielemezni, hogy mi történt az első nap, az biztos, hogy nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Innen sajnos már nem tudtunk felállni, és így végül győzelem nélkül fejeztük be a tornát.
A véleményünk továbbra is az, hogy a legfontosabb dolog az utánpótlásban a játékosok fejlődése, de ne legyünk álszentek, ebben a négy napban igenis az eredmény az elsődleges! Ez nekünk most nem sikerült, ezért csalódottak vagyunk, de tragédia nem történt, játékosaink nem lettek rosszabbak, mint ahogy edzőink sem, de nyilván ki kell elemeznünk, miért játszottunk a szezon során éppen a döntőn a leggyengébben.
A többi csapatot nézve, természetesen gratulálok a pécsi csapatnak a bajnoki címhez, keményen megdolgoztak érte. Sok csapat nyújtott még kiemelkedőt, úgy gondolom a Zsíros Akadémiának is jár a dicséret. Tudom sokakban kételyeket okozott a Pécs év közbeni igazolása (év közben igazoltak egy külföldi játékost), de úgy gondolom nem ebben kell keresni a problémákat. El kell dönteni, hogy akarjuk, vagy nem akarjuk követni ezt az utat, de nyilván foglalkozzunk a mi csapatunkkal, mert erre a kérdésre egyelőre nincs jó válaszunk. Fel lehetne tenni azt a kérdést is, hogy kell-e a felnőtt bajnokságban 5 külföldi, ha már ilyen fontos számunkra az utánpótlás, de ezeket a kérdéseket remélem majd egyszer nagyobb körben tudjuk átbeszélni, eldönteni. Azt is át kell gondolnunk van-e olyan játékos Sopronban és környékén, akinek itt lett volna a helye, mert akkor neki célszerű lenne egy ilyen döntőben ebben a csapatban szerepelni.
Mindentől függetlenül jó meccseket láttunk ebben a négy napban.
Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a munkatársainknak a rengeteg segítséget, munkát, amit ezekben a napokban nyújtottak, ők voltak a sikeres szervezés zálogai. További köszönet a szülőknek, akik szintén minden segítséget bevetettek, hogy minden a helyén legyen, ha kellett szendvicsgyártásban, ha kellett szurkolásban jártak élen. Hatalmas köszönet Mindenkinek!
Összességében örülök, hogy ilyen döntőt tudtunk rendezni, örülök, hogy egyesületünk most már évek óta olyan munkát végez, hogy lehetőségünk van Sopronba hozni a magyar kosárlabda-utánpótlás legjobb csapatait.”

Sterbenz László

Sterbenz_Laszlo„A soproni utánpótlás képviselőjeként jutottunk Magyarország legjobb 8 csapata közé. A bajnoki évad alatt a srácok nagyszerűen teljesítettek. Sajnos az elmúlt hétvégén ezt nem sikerült megismételni. Kivétel nélkül szoros mérkőzéseket vívtunk, amiket ellenfeleink 1-1 játékos extra egyéni teljesítményével nyertek meg. A Vasas és a Debrecen elleni mérkőzés második félidejében mutatott játék kifogástalan volt. Erre alapozva kell a további munkát felépíteni. Hiányosságaink továbbra is az emberfogásos védekezésben és a lepattanószerzésben voltak. A sérült Csátaljay Péter a torna második felében nagyon hiányzott csapatunkból. Köszönöm a fiúk egész éves munkáját illetve a szülők, rendezők segítségét a torna lebonyolításához!
Gratulálunk ellenfeleinknek!”