Az évad első felének akadémiai összegzése – interjú Horváth József szakmai vezetővel

Miután megkértük edzőinket, hogy értékeljék az idei évad első felét, ugyanezt kértük Horváth József szakmai vezetőnktől is. Pontosabban Őt arra kértük, hogy az akadémiai követelmények alapján értékelje az első félévet.

Jelent valamilyen plusz feladatokat a vezetőségnek és az edzőknek, hogy akadémia lettünk?

„Természetesen rengeteg feladat van, aminek meg kell felelnünk. Amikor megkaptuk az akadémiai címet, akkor 90%-ban készen álltunk ezekre a feladatokra, de nyilván akadtak problémás pontok, ezeket folyamatosan javítjuk. Azt hadd jegyezzem meg, hogy edzőink maximálisan partnerek ezekben a feladatokban, így természetesen sokkal könnyebb dolgunk van.
Nyilván nem működik minden tökéletesen, vannak hibáink, amiket javítanunk kell, de bátran kijelenthetem: nincs szégyenkezni valónk.
Sikerrel oldottuk meg a legfontosabb feladatunkat, hogy a szakmai munkát szétválasztottuk a menedzsmenttől és a többi problémás területen is haladunk.”

Többlet adminisztrációval jár ez (pl. edzéstervek, egyéni teljesítményértékelés)?

„Nincs kifejezetten több adminisztráció, ami az irodai munkát illeti, az edzéstervezésnél vezettünk be újdonságokat – ezek csak részben az akadémiai működés feltételei, részben a mi elhatározásunk. Ebben a kérdésben (is) a maximumra törekedtünk, így a mai rendszerünket – szerintem – bárki átlagon felülinek minősítené.”

Az edzők teljesítményére vonatkozóan is vannak elvárások, ellenőrzések?

„Több fajta ellenőrzés van, vannak belső ellenőrzések, ezen belül két edzőt minősítési eljárás alá vettünk, ahol minden edzést négy szakember figyel és értékel. Az idei évben Tóth Alexandra és Bali Ádám a „kiszemelt”, a megfigyeléseket pedig Bokor Ákos, Gottschling Gábor, dr. Szekeres Csaba és jómagam végezzük.
Ezen felül a szövetségtől is érkeznek ellenőrök, akik az edzéseket véletlenszerűen látogatják.„

Mik a legsarkalatosabb pontjai az ellenőrzésnek?

„Leginkább a »mindent figyelünk« kifejezést használnám. Aki kicsit járatosabb a kosárlabda utánpótlásban, az tudja, nem lehet egy tényezőt kiemelni, hanem összességében kell vizsgálni a folyamatokat.
Volt olyan terület, amiben esetleg fejlődnünk kell?
Erre talán egy gondolattal tudok válaszolni: »mindenben fejlődnünk kell!«”

Az interjút Takács Eszter készítette