2018/2019 félévi edzői összefoglalók

Akadémiánk vezetőségének kérésére edzőink összefoglalták a 2018/2019-es évad első félévének tapasztalatait.

 

U18A

Molnar_Jozsef

Molnár József vezetőedző

Az eredményeket tekintve az alapszakasz 6. helyén végeztünk. Ha a véghajrában, kis különbséggel elveszített három mérkőzés közül legalább kettőt sikerült volna megnyernünk, befuthattunk volna a 4. helyre. Három csapat, a Vasas, a Pécs és az Alba kiemelkedett a mezőnyből, de ellenük is hasznos mérkőzéseket játszottunk.
Sajnos nem túl hosszú a kispadunk és ez alapvetően meghatározza a rotációs lehetőségeinket. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kulcsjátékosainknak folyamatosan magas szinten kell teljesíteniük ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Szerencsére mind a kulcsjátékosok, mind pedig a cserejátékosok megértették, hogy mi a szerepük a csapatban és hogyan tudnak a legtöbbet tenni a csapatért.
A továbblépés lehetősége abban rejlik, hogy mindenképpen fejlődnünk kell az 1:1 elleni játék hatékonyságában, a labdás és labda nélküli védekezésben és a kontaktok felvállalásában. Csapatszinten az átmeneti védekezésben kell fejlődnünk, a támadások felépítésében pedig a játékhelyzetek jobb olvasásában és a jobb döntéshozatalban.
Minden játékosnak meg kell értenie, hogy az edzésmunka alapvetően határozza meg a teljesítményt. Előrelépést várok a tekintetben, hogy a játékosok saját magukat és társaikat is hatékonyabban motiválják, lépjenek ki a saját komfortzónájukból és teljesítményüket nemzetközi standardok alapján ítéljék meg.

U18A_2018-2019

hátsó sor:
Farkas Dávid (másodedző), Kiss Ágoston, Hencz Balázs, Schöll Richárd, Tóth Dániel, Simon Balázs, Molnár József (vezetőedző)
első sor:
Tabajdi Tege, Horváth Máté, Heiszenberger Norbert, Csátaljay Barna, Szilágyi Ákos, Kovács Máté, Lampert Levente

U16A

Sterbenz_Laszlo

Sterbenz László vezetőedző

Több célt tűztünk ki magunk elé. Elsősorban a minőségi munkavégzést, mely segítségével a játék technikai elemeinek elsajátítását kívántuk a megfelelő szintre emelni. Szükségesnek láttuk a labdás és a labda nélküli ügyességfejlesztést, az egyéni védekezés javítását 1-1-ben és a csapatvédekezés szintű helyezkedésben is. Fontosnak tartjuk a játék dinamikájának gyorsítását, az akciók időtartamának lerövidítését, a mérkőzésenkénti rádobások számának növelését, illetve az ezekhez szükséges specifikus fizikai képességek fejlesztését.
Tapasztalataink szerint a fiúk nagy része partner a közös munkában: mindennapi időbeosztásuk, hétvégi elfoglaltságaik fontos része a kosárlabda. A játékosok az eléjük kitűzött célokat időarányosan teljesítették.
A 2004-es korosztály részt vett a nemzetközi EYBL (Európai Fiatalok Kosárlabda Ligája) rendezvénysorozatban és egy nemzetközi tornán Ostravában. Azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb területről, milliós városokban válogatott akadémiai csapatok magasabb, fizikailag erősebb játékosokból állnak (pl. Róma, Belgrád, Prága).
A csapat megnyerte az U16-os bajnokság alapszakaszának nyugati csoportját. További célunk – a nagyon erős keleti csoport élcsapatával vívott mérkőzések után –, részt venni az országon döntőn.
Csapatunkba nem történt oldalági beiskolázás, vagyis mi tényleg SOPRONI Sportiskola vagyunk. Máshol már ebben a korosztályban is több városból és nemzetből kerülnek ki a játékosok.
Tehetséges játékosaink egyéni fejlődése töretlen volt. Célunk a felkészítés a következő korosztályban, esetleg a magyar válogatottban való szereplésükre.

U16A_2018-2019

hátsó sor:
Kovács Gergely (másodedző), Rádonyi Ákos, Vámosi Dávid, Kovács Ádám, Graf Maximilián, Hajnal Kristóf, Rokob Zsombor, Sterbencz László (vezetőedző)
első sor:
Iván Botond, Rausch Botond, Wilcsinszky Ádám, Böröcz Martin, Nyikos Barnabás, Balogh Levente, Csendes Péter
a képről hiányzik:
Csátaljay Péter

U14A (2005)

Bali_Adam

Bali Ádám vezetőedző

A célunk az volt, hogy bekerüljünk az Országos Főtáblára, vagyis az ország legjobb 32 csapata közé és hogy ott minél jobb eredményt érjünk el. Ez többé-kevésbé sikerült is, hiszen bekerültünk, de sok olyan mérkőzésünk volt, amit meg kellett volna nyernünk, ehelyett azonban vesztesen távoztunk a parkettről. A hibáinkat ki kell javítanunk, s közben az új taktikai és technikai elemeket is el kell sajátítaniuk.
A versenyeken megtapasztaltuk, hogy mennyire lassan és puhán játszunk. Remélem most, hogy a játékosaim megérezték a saját bőrükön, hogy milyen sebességgel és elszántsággal kellene játszani, az edzéseken is jobban odateszik magukat, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a következő mérkőzésekre. Az Országos Főtáblán sok a hozzánk hasonló kaliberű csapat, de ha nem vagyunk hajlandóak keményebben küzdeni, akkor sajnos a kitűzött célt nem fogjuk elérni.
A csapat hangulata kifejezetten jó, a srácok jól kijönnek egymással. Úgy érzem, én is megtaláltam velük a közös hangot. Próbálunk mindig előre lépni. Most már vannak olyan biztató jelek is a pályán, amik mutatják, hogy ez egy összetartó, egymásért mindent megtevő csapat lesz!

U14A_2018-2019

hátsó sor:
Csátaljay Gábor (másodedző), Beszprémi Attila, Schaul Mihály, Róth Zsigmond, Hajnal Mátyás, Woditsch Tamás, Németh Áron, Biacsics Péter, Bali Ádám (vezetőedző)
első sor:
Kalmár Kristóf, Varga Gellért, Kedmenecz Kerecsen, Pokker Erik, Joó Balázs, Kocsis Botond, Kalmár István
fekszik:
Kulik Rajmund
a képről hiányzik:
Bán Levente, Tian Taoning

U14B (2006)

Csataljay_Gabor

Csátaljay Gábor vezetőedző

A 2005 és 2006-os születésű játékosok számára kiírt U14 bajnokságban egyesületünk történetében először próbálkoztunk azzal, hogy a gyerekeket születési évfolyamonként bontjuk két versenyző csapatra. A 2006-os csapatom lényegében egy évvel idősebb játékosok ellen játszotta végig az alapszakaszt, rengeteg hasznos tapasztalattal lettünk gazdagabbak.
Eredményesség szempontjából konkrét célokat nem tűztünk ki a bajnokság elején. Nyilván szerettünk volna az Országos Főtáblára – az ország legjobb 32 csapata közé – kerülni, a realitás azonban az, hogy az egy év korkülönbség miatt magasságban, testalkatban és sebességben nem tudtuk felvenni a versenyt ellenfeleinkkel. Technikai tudásban és a játékosok együttműködésében jó úton járunk, de fizikálisan nagy hátrányban vagyunk.
Hosszabb távú célunk, hogy 2 év múlva olyan játékosok lépjenek egy korosztállyal feljebb, akik a korosztályos képzés mozgásanyagát minél alaposabban elsajátították. Nem kell kapkodnunk, 2 évünk van a serdülő korosztály technikai és taktikai elemeinek tanulására.
Saját korosztályukban nemzetközi tornákon versenyeztetjük a gyerekeket. Decemberben Ostravában, januárban Perugiában mérhettük le a tudásunkat. A nemzetközi tornák tapasztalata az, hogy sebességben, a védekezés agresszivitásában, a küzdésben és a győzni akarásban van még hova fejlődnünk.

U14B_2018-2019

hátsó sor:
Csátaljay Gábor (vezetőedző), Király Attila, Keller Bendegúz, Vieira Caio, Ölbey Tamás, Németh Ákos, Vida Máté, Somogyi Árpád, Bali Ádám (másodedző)
első sor:
Kisbéri Kornél, Szekeres Áron, Monostori Karsa, Gadácsi Dávid, Nyerges Milán, Radványi Botond, Kiss Vince, Movik Milán, Pavisa Olivér

U12A

Doncsecs_Kitti

Doncsecs Kitti edző

Barlai_Tamas

Barlai Tamás edző

Az U12-es csapattal ez a második közös évünk. Az előző évben lefektettük az alapokat. Ebben az évben az a célunk, hogy a gyerekek készen legyenek az U14-es korosztályra. Bár egy kisebb hullámvölgyben vagyunk, úgy gondolom jól haladunk és a következő fordulón ebből ki is fogunk jönni.
Mind a technikai, mind a taktikai tudás, illetve a kondíció terén is előre tudtunk lépni. Egy kicsivel több figyelemre lenne szükség és akkor minden a helyére kerülne. Részt tudtunk venni egy nemzetközi tornán, ami nagyban elősegíti a további munkánkat. Olyan dolgokkal is találkoztunk, amikkel eddig nem és egész jól alkalmazkodtak hozzá a srácok.
A bajnokságban eddig veretlenül vezetjük a régiónkat, a következő forduló után csatlakoznak hozzánk a másik nyugati régió csapatai. Tavasszal fog eldőlni, hogy bejutunk-e az országos Jamboree-ba. Ugyan vannak erősebb csapatok, de – mint minden évben – sajnos kevés. Ez nehezíti a munkánkat, hiszen jó lenne mindig hasonló erősségű vagy erősebb csapatokkal játszani.
A csapatunk egy összetartó brigád, a pályán és azon kívül is, de a meccseken még fejlődniük kell, hogy jobban érezzék egymást. Ebben mi is próbálunk segíteni nekik az edzéseken és a mérkőzéseken is.

U12A_2018-2019

hátsó sor:
Doncsecs Kitti (edző), Pojbics Bendegúz, Pethő Balázs, Dallos Milán, Porrogi András, Palotai Máté, Porrogi István, Waron Benjamin, Béres Márton, Nadzon-Herczegfalvi László, Barlai Tamás (edző)
első sor:
Joó Levente, Rédecsi Ferdinánd, Práznek Patrik, Bali Márk, Kovács Erik, Németh Benedek, Nyikos Balázs, Keszei Dániel

U11A

Doncsecs_Kitti

Doncsecs Kitti edző

Barlai_Tamas

Barlai Tamás edző

Az U11-es csapattal tavaly augusztus óta foglalkozunk. Az első edzések célja a szintfelmérés volt. A cél ebben az évben az egységesítés, minél több technikai elem elsajátíttatása vagy a megfelelő szintre hozása. További célunk a korosztályra jellemző alaptaktika kialakítása és ennek minél magasabb szintre emelése. Szeretnénk, ha a támadás és a védekezés is hasonló ütemben fejlődne.
Decemberben rendeztünk egy nemzetközi tornát, amin jó csapatokat láthattunk vendégül. Sok jó, kemény és hasznos meccset játszottunk. Remek megtapasztalása volt annak, hogy éppen hol tartunk és miben kell fejlődnünk.
A Kenguru Bajnokságban jelenleg a B csoportban vagyunk. Reményeink szerint az elvégzett munka meghozza majd a gyümölcsét és kerülünk még feljebb is.
Mivel most kezdtünk el közösen dolgozni, az első és legfontosabb a gyerekek összekovácsolása volt. Ez szerintünk jól sikerült, illetve folyamatosan csiszolódunk egymáshoz. Minket is meg kellett szokniuk és egymással is meg kellett találniuk a közös hangot. Látom rajtuk, hogy egyre inkább ismerik és elfogadják egymást és a bizalom is kezd látható formát ölteni. A pályán is egyre jobban megértik egymást. Ezen a területen erre a szezonra az a célunk még, hogy az együttműködés a mérkőzéseken is egyre jobban működjön és mindenki megértse, hogy mit is jelent csapatban játszani.

U11A_2018-2019

hátsó sor:
Doncsecs Kitti (edző), Horváth Csaba, Horváth Áron, Nyerges Bulcsú, Nyerges Zalán, Lajber Ádám, Dénes Csanád, Szlávik Máté, Barlai Tamás (edző)
első sor:
Veöreös Domonkos, Bujtás Ármin, Balázs Domonkos, Janics Botond, Szőnyi Máté, Bartus György, Erdélyi Donát
a képről hiányzik:
Koch Péter, Takács Dorián